Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färgchock i vitt hos Birgitta

– Jag tänkte: Jag dör, jag kan inte ha det så här! Jag överväldigades av hur ljust det blev , berättar Birgitta Karlsson om sitt nya sovrum som går i vitt och crème.

Annons

Nu har det gått en tid och i sovrummet har mörkt röda accenter tillkommit, även om det nymålade trägolvet fortfarande är kritvitt. En matta från vardagsrummet har fått flytta upp en våning och sålunda landat intill fotänden av sängen.

– Jag känner mig lite vilsen ännu, säger Birgitta Karlsson och ser sig liksom litet förundrad omkring i rummet som badar i ljus.

Att sovrummet skulle gå i dessa toner hade hon inte planerat när hon bestämde sig för att renovera det. Men hon satte i gång och den ena detaljen gav den andra.

– Jag möter ju mycket vitt i jobbet och har full förståelse för att många väljer det till sina hem, men det är inte ”jag”, tillägger Birgitta som är egenföretagande inredare. Hon funderar kring om sovrummet kanske var ett sätt att byta spår.

Sängen kommer från Birgittas moster, men har uppdaterats med ny madrass och botten. Taklampan köpte hennes farfar någon gång efter Andra världskriget. Att blanda gammalt och nytt, klassiskt och modernt är Birgittas stil.

Radhuset har en engelsk känsla över sig och vetter med rejäla fönster mot en lagom stor, skyddad trädgård. Våningsindelningen i huset är speciell. På övervåningen finns två sovrum och ett arbetsrum. I entréplan: hall, badrum och kök. En halvtrappa ner och öppen mot entréplanet ligger vardagsrummet.

– Det var från början en kort trappa på ena sidan av rummet. Men jag ville att det skulle bli en trappa att umgås i, att kunna sitta barfota i som jag älskar, så jag förlängde trappan till hela nivåskillnadens bredd.

En del av möblerna är nya, andra renoverade loppisfynd, som det svarta sidebordet, karmstolen i röd sammet och den vita höga golvlampan.

– Med mycket fint och lite fult blir det bra, allt måste inte vara perfekt, skojar Birgitta.

Vardagsrummets starka färger för tankarna till svensk allmogefärg, till Karibien och till japanska traditionella färgpigment. Varifrån förtjusningen i dessa toner kommer vet hon inte.

– Jag kommer inte ihåg vad det var som gjorde att jag skulle ha den här turkosa färgen för 12 år sedan. Jag går alltid på magkänsla och hjärtkänsla. Den röda mötte jag när jag gick en målarkurs. Jag mår bra av färgerna, riktigt bra.

Att skapa sitt eget hem är på sätt och vis svårare än att inreda åt andra tycker Birgitta. Som inredare kommer hon in i hem med ett uppdrag, ser detaljer och uppfattar signaler som hon tar fasta på. Hemmavid, där man också är hemmablind, kan hon börja tvivla och fundera.

Viktigt är att hemmet ger en känsla av lugn och harmoni och att det är levande, inte för polerat. Det ska också vara för avkoppling och umgänge.

– Det är viktigt att komma hem och känna Åh! sammanfattar Birgitta Karlsson med en utandning fylld av värme och glädje.

Överraskad. Varifrån det vita rummet ”kom” kan Birgitta Karlsson inte riktigt komma underfund med. Visserligen inreder hon ofta ljust åt andra, men för egen del är det färg och gärna mustiga toner som gäller, och så plötsligen skapade hon ett vitt rum åt dig själv. ”Jag känner mig lite vilsen ännu”, säger hon.
Kontraster. Favoritkulören turkos får en skjuts av röda detaljer.
Överraskad. Varifrån det vita rummet ”kom” kan Birgitta Karlsson inte riktigt komma underfund med. Visserligen inreder hon ofta ljust åt andra, men för egen del är det färg och gärna mustiga toner som gäller, och så plötsligen skapade hon ett vitt rum åt dig själv. ”Jag känner mig lite vilsen ännu”, säger hon.
Klassiskt och exotiska färger. I vardagsrummet blandas färg och form, nytt och gammalt. ”Det måste vara lugn och harmoni”, säger Birgitta Karlsson. Den orange stolen är en av Birgittas favoritplatser i hemmet. Foto: Margareta Andersson
Inspirationen.”Det är magkänslan och hjärtat jag går på”, säger Birgitta om stilen.
Ny look. En av hallens garderober fick nya dörrar och blev ett vackert vitrinskåp, målat i engelsk röd, en favoritfärg.

Mer läsning

Annons