Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färgfriheten är större än man tror

Västeråsarna målar gärna sina hus grå eller vita trots att de har en hel färgpalett att välja mellan. Blå hus är sällsynta.

Annons

Ser huset ditt lika trött och glåmigt ut som du själv känner dig just nu kanske det är dags att måla det på nytt. Efter tio, tolv år brukar det vara dags. Ser det smutsigt ut eller har börjat flagna är det ingen tvekan.

Men det är inte helt lätt att välja färg, fastän man tröttnat på den gamla färgen, eller till och med kräks över sitt hus chockrosa nyans.

Tänk på att färgen måste stämma med husets stil och miljön det ligger i när du målar nytt. En färg som gör sig bra på ett funkishus kanske inte alls passar på din trävilla.

Olika tidsepoker har haft sina speciella favoritfärger. Falurött är ständigt sverigepopulärt även om det inte längre toppar favvislistan i Västerås.

– Rött kommer på tredje plats. De flesta vill ha grått, även om vissa helst håller sig till grannarnas färger för att inte sticka ut, säger färg- sättaren Camilla Weiler.

Herrgårdsgult som var 1970-talets numero uno väljs inte alls ofta och olika nyanser av grönt fortsätter att höra till undantagen medan blå hus rentav är sällsynta.

– Blå hus finns knappt. Kanske för att blått inte funnits med i vår historia, säger Camilla.

Historiskt har färgerna varierat. Rödfärgen användes på 1600- och 1700-talen på högreståndshus, men blev under 1800-talet landsbygdens husfärg.

Bor du i ett stort nationalromantiskt trähus från början av 1900-talet kan du fortfarande klä det i falurött eller tjärbrunt, medan funkishusen från 30-talet fortfarande kan vara vita, ljust gula eller grå. Ingen- dera klär dock i rosa eller ljusblått, färger som ofta syntes på 1980-talets fasader.

Kring 1930, när funktionalismen slog igenom blev vitt en vanlig färg. Men även ljusgult och ljusgrönt gillades. Funkishus som byggs i dag däremot målas antingen i riktigt ljusa, eller mycket mörka nyanser, ibland även i svart eller mörkt grå.

Självklart måste man inte automatiskt vara historiskt rätt ute. Men observera att det krävs bygglov för att man ska kunna förändra karaktären på sitt hus och måla det i en avvikande färg.

– När vi vill bevara karaktären på ett område krävs bygglov så fort en väsentlig fasadändring planeras, säger bygglovschefen Nora Kvassman.

– Ansöker du inte om bygglov i ett specifikt kvarter, på exempelvis Bäckby där det bara är bruna radhus, utan målar ditt hus i en avvikande färg kan du tvingas återställa huset till sin ursprungsfärg, tillägger bygglovschefen.

Men färgfriheten är betydligt större än många av oss tror. Planchefen skulle önska att betydligt fler väster- åsare vågade välja hus- färger som avviker hellre än att som nu vara så ”vanliga” i sitt färgval.

– Folk leker mindre med färger än jag önskar. De väljer ofta grått för att vara på den säkra sidan. Törs man inte riktigt kan man ju leka med färgvalet runt fönster och på detaljer som vind-sidor. Våga mer, säger jag.

Mer läsning

Annons