Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framtidslägenheten går i grönt

I framtidens bostad ”pratar” tvättmaskinen med elnätet och startar först när det är som bäst och billigast. Framtidsbostaden i Vallby förses med energidisplay och i badrummet ska familjen kunna avläsa hur mycket vatten och energi de förbrukar medan de duschar.

Annons
Aj, aj, nu ser den rött! Energidisplayen visar rött för dyr el och grönt för billig el. Den ska också kunna visa vår energiprofil, hur mycket ström och vatten vi förbrukar. Sådant som väderprognos och kommunikation mellan hyresgäst och hyresvärd ska också kunna ske via displayen.

Maskinerna får färdigknapp istället för startknapp. Affärsutvecklare Ralf Späth på ABB är övertygad om att framtiden är grön. Det finns politiska beslut från regering och riksdag att den gröna energin, el från sol- och vindkraft, ska utgöra cirka 40 procent av energiproduktionen år 2020.

ABB är engagerad i byggprojektet Norra Djurgårdsstaden i Stockholm där de första lägenheterna planeras stå färdiga om något år. Där ska system för smart energiförbrukning byggas in i bostäderna. Så varför då inte förbereda Framtidslägenheten i Västerås för samma utveckling?

Även om femton år kommer vi att vilja se vårt favoritteveprogram när det sänds eller steka ett ägg när vi känner oss hungriga. Då accepterar vi nog att använda oss av dyr el. Men de saker som det inte är lika bråttom med kommer vi att kunna överlämna till ett smart reglersystem att ta hand om, förklarar Ralf Späth. Vill vi att tvätten ska vara klar när vi kommer hem från jobbet väljer vi 18.00 som färdigtid på färdigknappen. Systemet väljer sedan en lämplig tidpunkt då miljövänlig, billigare el finns att tillgå och tvättar då.

Elbilen, som kan ha hunnit bli populär år 2026, ska kunna laddas hemma och på arbetet där den står en längre stund. Även för den kommer vi att kunna välja en tidpunkt då den ska vara färdigladdad.

Framtidsbostaden på Vallby får sin laddningsstolpe bredvid växthuset på baksidan mot Fatbursgatan. Energidisplayen ska sitta inne i huset på väggen intill köket.

Vid första anblicken kan det tyckas som om Framtidsbostaden är stökig och långt ifrån färdig. Men börjar man se sig omkring och lyfta på skyddande papper, som Ralf Späth gör försiktigt, så ser man att arbetet har kommit långt. Väggar är målade och tapetserade, träparkett lagd på vardagsrumsgolvet, klinkers på plats i badrummen. Thomas Kolbert från firma Holmström sitter på huk och spacklar köksgolvet medan multihantverkarna Niklas Malm och Johan Karlsson arbetar med att färdigställa det ena badrummet. De berättar att en av finesserna som ska hjälpa oss att tänka mer på miljön redan är installerad. En timer på duschen som lyser rött när vattnet spolat i mer än tre minuter. En display med energi- och vattenförbrukning ska fräsas in i badrumsskåpet, väl synligt från duschen.

Grovköket i lägenheten i våras.
Annons