Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gött med gödsel

Nu finns det en del att pyssla med i trädgården, täppan eller på balkongen. Katarina Kihlberg från Odla.nu tipsar om vad som är aktuellt i täppan.Ta det försiktigt när du rensar i rabatterna. En lugn takt och lite eftertanke är inte bara det bästa för växterna utan gör att du själv hinner njuta och få ut mer av dina stunder i trädgården.

Annons
Koppla av. Njut av våren, ta ut en stol och spana in de tidigaste blomstren.

Ta det försiktigt när du rensar i rabatterna. En lugn takt och lite eftertanke är inte bara det bästa för växterna utan gör att du själv hinner njuta och få ut mer av dina stunder i trädgården.

Rensa jordgubbslandet. Ta bort vissna blad och andra döda växtdelar. Vänta med gödning till efter sommarens skörd.

Plantera egen vitlök i näringsrik jord för skörd till sensommaren. Tryck ner varje vitlöksklyfta ca 5 cm i marken och ha mellan 10 och 15 cm mellan varje klyfta. Vattna! Köp sättlök, använd inte den du har till matlagning.

Beskär rosorna när björken har fått musöron.

Dela och får fler. Perenner som blommar på sommaren och hösten kan delas precis när de börjar titta upp ur jorden! Gräv upp, dela med kniv eller spade. Se till så att lite av ursprungsplantans mitt kommer med i varje ny del. Plantera om på valda platser.

Rensa ogräs så tidigt som möjligt. Är inte du på hugget så är ogräset det! Har du mycket ogräs, och störs av det, är det bra att jobba med att successivt täcka marken så mycket som möjligt. Plantera marktäckare, lägg täckbark eller markduk.

Ställ fram möbler på trädgårdens mest skyddade plats. Strunta i om de är inte är rengjorda eller oljade eller senaste modet. Sitta och koppla av i dem kan du i alla fall!Gödsla unga träd, prydnadsbuskar, häckar och bärbuskar. Använd långsamverkande gödsel, som stallgödsel, kogödsel eller kompost. Kogödsel finns att köpa på säck. Mylla bara ner det ytligt i jorden, resten sköter naturen själv.

Gödsla gräsmattan när den kommit igång att växa.

På balkongenAsiatiska bladgrönsaker är trendigt, gott och dessutom enkelt att odla i kruka eller lådor. Så i omgångar från nu och en bit in på hösten så kan du odla smått och skörda stort! Det finns färdiga blandningar att köpa med exempelvis pak choi, rucola mizunakål och salladssenap. Ställ så skyddat och varmt på balkongen som möjligt och glöm inte att vattna!

Katarina Kihlberg

Låt inte ytan hindra. Det går utmärkt att odla för husbehov i krukor på balkonger. Planera sådden nu.
Katarina Kihlberg på trädgårdssajten Odla.nu ger sina bästa tips för denna vecka.

Mer läsning

Annons