Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grovkök – tänk funktionellt

Grovkök är en benämning som inte används så ofta längre. Men utrymmet finns i högsta grad fortfarande kvar i svenska hem.

Annons

Ett grovkök kan beskrivas som en lite större tvättstuga belägen nära köket med, i de flesta fall, en egen ingång mot gatan eller trädgården. Med andra ord en plats som är utformad för att ta itu med spåren efter en lång dag.

– I ett grovkök är det bra om det finns plats för all slags klädvård – till exempel strykning, tvättning och torkning. Det ska också finnas för-

varing för både kläder och linne. Dessutom känns det som att städskåp och sopsortering hör hemma här också, säger Annsofi Söderholm, möbelinredare på Ikea i Västerås.

Behov är a och o när ett nytt grovkök håller på att ta form. Det ska finnas tillräckligt med förvaring för att rymma både ytterkläder, skor och extralakan. Samtidigt som det ska vara lätt att ta hand om tvätten, spola av gummistövlarna och sortera sopor.

– Bra förvaring och arbetsytor är väldigt viktigt. Det är lätt att glömma arbetsbänkarna, men de behövs för att till exempel stryka och sortera tvätt. Man ska vara väldigt noga med att tänka igenom behoven ordentligt,

reflekterar Annsofi Söderholm innan hon fortsätter:

– Man måste vara ärlig mot sig själv och verkligen analysera sina behov. Man kan till och med göra en behovslista. Sedan kanske man får tulla på den lite grann om utrymmet tryter.

Funktion är också en viktig beståndsdel i ett bra grovkök. Att ha en fungerande tvättstuga, eller grovkök, är lika viktigt som att ha ett fungerande kök, menar Annsofi Söderholm. Så, innan man sätter i gång med ritningarna kan det vara värt att tänka igenom funktionen ordentligt.

– När det gäller materialval ska det framför allt vara lättstädat, så som till exempel plastmatta, kakel eller klinkers. En heltäckningsmatta eller trägolv hör

kanske inte till de bästa alternativen.

Mer läsning

Annons