Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gudarnas vagga ger bästa hänget

Njut av sommarens lediga stunder utsträckt i en hängmatta. Men välj rätt modell för att göra vilan så bekväm som möjligt.

Annons
Ta igen dig i en skön hängmatta som vaggar dig till total avslappning.

Inget säger semester som bilden av en hängmatta i skuggan mellan två träd. Ända sedan Christopher Columbus dagar – ja, för det var faktiskt han som upptäckte hängmattan på Bahamas och tog med den till Europa i slutet på 1400-talet – har många tillbringat sina lediga dagar i en sådan. Först sjöfarare, som upptäckte att nattsömnen blev betydligt bättre i en hängmatta. Den påverkades inte lika mycket av sjögången som vanliga bäddar gjorde.

Denna ”gudarnas vagga”, som den kallades i Sydamerika, har utvecklats en hel del sedan Columbus dagar. Numera finns den med eller utan träkarmar, i storlekar stora nog att rymma hela familjer och inte minst med stativ för den som har för långt mellan träden för att lyckas med en klassisk upphängning. Hängmattan är också ursprunget till vår nutida hammock, de första hängmattorna gjordes av bark från hamackträdet. Och numera trivs landkrabbor lika bra som sjöfarare i hängmattan.

– Fördelarna med hängmattan jämfört med andra utemöbler är att den är allsidig. Man kan ligga, sitta, gunga och leka i den. Den är avslappnande och dessutom ryggvänlig, säger Torbjörn Bergkvist, som säljer brasilianska varianter på Hängmattor.se.

Ju större hängmatta desto bättre, enligt Torbjörn Bergkvist, som också rekommenderar att man väljer en utan karmar på kortsidorna. En hängmatta utan träkarmar kan man nämligen med fördel ligga på diagonalen eller tvären i, vilket gör den mer bekväm. Andra saker att tänka på är att se till att linfästena är ordentligt förstärkta, att färgerna inte fäller om mattan blir blöt och att den har många linor på varje sida som hjälper till att fördela vikten.

Den som siktar på att njuta av sin hängmatta under många somrar framöver bör hänga den på en skuggig plats så att färgerna inte blir solblekta och plocka in den vid regn, eller åtminstone se till att hänga den på tork över en lina när den har blivit fuktig. Det kan därför vara bra att välja en matta med en smart upphängningslösning, till exempel med karbinhakar, så att det är snabbt gjort att plocka in mattan när regnmolnen tornar upp sig vid horisonten. En fläckig hängmatta utan träkarmar kan ofta tvättas i maskin, tänk bara på att lägga den i en tvättsäck eller i ett örngott först. Bomullsmattor är ofta sköna att ligga i eftersom tyget andas, medan vissa syntetmaterial är tåligare för väder och vind.

Tillbehör då? En kudde eller två gör ofta stunden i hängmattan betydligt bekvämare. Ett litet bord, antingen ett vanligt som du ställer på gräsmattan eller ett med ett stöd som man sticker ned i marken, är praktiskt för kaffekoppen. Vissa återförsäljare har även fiffiga prylfickor i tyg att fästa i hängmattans linor där solglasögon, mobiltelefon, sommarläsning och solkräm får plats.

När beslutet om att köpa en hängmatta väl är fattat är det framför allt förutsättningarna som får styra vilken modell det blir. Hur den ska hängas upp och i vad (träd, väggar, tak, stolpar), hur många som ska få plats i den och budget är tre bra utgångspunkter. Själva utseendet på mattan har förstås också betydelse, och även en sommarklassiker med över 500 år på nacken kan vara trendkänslig.

– De naturfärgade, eller benvita, hängmattorna är klassiker och alltid populära eftersom de passar in överallt. Men sommaren 2014 är det färgglada dubbelhängmattor i många olika färger som är populärast, säger Torbjörn Bergkvist.

För att göra stunden i mattan så bekväm som möjligt gäller det att välja rätt modell, placering och pimpa den med precis lagom många kuddar.
Patch är en färgstark hängmatta gjord i lapptäcksteknik och tål 110 kilo. Från Indiska, 799 kronor.
Den randiga hängmattan Ellinor är tillverkad i bomull och tål en maxvikt på 100 kilo. Från Åhléns, 399 kronor.
Hängmatta som finns i två färger, terracotta och offwhite. Från Granit, 799 kronor.
Headdemock är en riktig lyxmatta med stålrörsställning. Från Fatboy, 3 990 kronor.
Sambito är en 140 centimeter bred hängmatta gjord i canvas. Från Skagerak, 1 395 kronor.
Hängmattan Risö kan kompletteras med stativet Gårö. Hela paketet kostar 999 kronor på Ikea.
Den harlekinrutiga häng­stolen ­passar i små utrymmen under tak. Från Bloomingville, 869 kronor.
Den chockrosa hängmattan Azur finns även i turkos och är gjord i bomull. Från Indiska, 799 kronor.

Så hänger du upp mattan

Att sätta upp hängmattan mellan två träd är det mest klassiska. Se till att träden håller för vikten och fäst mattan så högt så att du inte tar i marken när du ligger i mattan. En bra tumregel är att höjden på fästpunkten räknat från marken ska vara hälften av avståndet mellan fästpunkterna. Har du bara ett träd kan du fästa andra änden i en stolpe som är väl förankrad i marken.

Du kan placera hängmattan på en altan, balkong eller inomhus med hjälp av krokar som fästs i väggarna eller i taket. Be om hjälp på byggvaruhuset för att få rätt typ av krokar för dina väggar och för tyngden de ska hålla för.

Sikta på att mattan ska hänga i en bananform när den är upphängd, då är den som mest bekväm att ligga i. Undantaget är hängmattor med träkarmar, de ska hänga så stramt som möjligt för att bli bekväma att ligga i.

Har du varken träd, stolpar eller väggar som passar? Köp en fristående hängmatta! Ställningen gör att den funkar överallt.

Lägg dig diagonalt eller på tvären i en hängmatta utan karmar. Då sprids tyget ut bättre och det är dessutom skönare att gunga fram och tillbaka än från sida till sida.

TT

Mer läsning

Annons