Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Håll rätt fokus i trädgården

Rätt fokus gör så mycket för hur vi upplever vår trädgård. Vi kommer aldrig kunna tämja naturen så långt att det inte finns en massa som inte blir som vi tänkt oss, så vi måste lära oss att flyta med och se det vackra i alltihop.

Annons

Framför dig ligger månader av härligt trädgårdsliv som kommer bjuda på allt från underskön blomning och lyckliga stunder när du skördar första rödbetan till älsklingsplantor som vissnar och ogräs som tyvärr inte slutar växta bara för att du går till jobbet.

Lär dig tycka om allt detta och fokusera på det som är kul och livgivande så blir din trädgårdssommar så mycket bättre.

1 Ansa och klipp: En behaglig syssla är att strosa runt i trädgården med en hink och en sekatör och klippa av det som är visset och överblommat. Många perenner bjuder på en extra blomning om du inte låter de första vissna blommorna sitta kvar och bilda frö. På din ansningsrunda får du samtidigt en bra översyn av trädgården och hinner upptäcka saker som du kanske annars hade missat.

2 Jordförbättra lite i taget: Ett bra sätt att tillföra ny jord i dina rabatter är att alltid ge tillbaka det du har tagit. Tänk dig exempelvis när du rensar ogräs. Inte sällan fylls en hel hink med ogräsplantor, rötter och jord som sitter fast på rötterna. Ogräset har glupskt sugit upp näring ur jorden på platsen det har stått. Ha därför en hink med mullrik och fin jord med dig ut när du rensar ogräs och lägg ut i rabatten som bra avslutning.

3 Vattna, men med förnuft! Bästa tiden att vattna är på morgonen. Då är växternas blad svala och slipper chockas av kallt vatten och solen är inte så varm att vattnet avdunstar innan det hinner ner i jorden. Har du inte tid att vattna på morgonen är kvällsvattning alternativ två. Att vattna i gassande sol är slöseri med våra naturresurser.

Väletablerade perenner, buskar och träd behöver i princip inte vattnas, deras rotsystem är så väletablerat att de sköter sin vattenförsörjning själv. Långvarig torka kan göra att de hänger men de dör inte.

Grönsakerna och sommarblommorna bör inte utsättas för svår torka. Ett enkelt sätt att avgöra om det är dags att vattna är att sätta spaden i den till synes torra jorden och gräva ett hål. Är det fuktigt nere i hålet kan du vänta ett tag med vattningen. Men om det är torrt eller nästan torrt ända ner är det dags att vattna.

Nyplanterade växter behöver hjälp med vattenförsörjningen i ca tre veckor efter plantering. Vattna rikligt ungefär var tredje dag. Vattna även om det har kommit en regnskur; den gör nämligen inte tillräcklig nytta för nyplanerade växter.

Frösådder ska hållas fuktiga tills fröna har grott och sedan vattnas regelbundet tills plantorna har vuxit till sig.

Lilla sommartipset! Skaffa några riktigt små vaser. När du går dina rundor i trädgården kan du plocka in enstaka blommor och blad och sätta i vaserna. Då kan du njuta i liten skala av varje ny blomning i trädgården hela sommaren utan att behöva plocka av så många blommor varje gång.

Lupiner kan blomma om.

Mer läsning

Annons