Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här bor Tobias och Hannah

Efter gymnasiet packar många unga ryggsäckar och reser i Asien. Tobias Prüller och Hannah Andersson, som en gång möttes i Asien, packade i stället flyttkartonger och flyttade ihop.

Annons

Att hitta en egen lägenhet när man är ung är svårt. För en hyresrätt får man ofta köa länge. Bostadsrätter kräver oftast lån och för att det bör man ha 15 procent av köpesumman själv.

Tobias Prüller och Hannah Andersson köpte en bostadsrätt på Skiljebo i höstas.

Ni har ju just slutat skolan, hur hade ni pengar till en bostadsrätt?

– Jag fick ärva pengar efter min morfar, och fick tillgång till dem när jag blev myndig, det var det som gjorde det möjligt.

Men paret upptäckte snart att de inte hade råd med ”så mycket lägenhet” som de drömt om.

– Vi letade runt i några månader, först hade vi väldigt höga krav, berättar Hannah.

– Vi trodde kanske från början att vi skulle få en toppmodern trea på hundra kvadrat, skrattar Tobias och fortsätter:

– Den här funkade i alla fall, det var rätt pris, var så luftig som vi ville, och låg bra till i stan, fyller Tobias i.

Lägenheten behövde renoveras och det har paret gjort själva, med hjälp av familj och vänner. De har mestadels målat om, för att hålla nere kostnaderna – tapeter är dyrare än färg. Omkring 7 000 kronor har renoveringen kostat. Lägenheten hade inte så fräscht kök och badrum som de önskat, så nu har de ett rejält sparprojekt framför sig, och renovering om några år.

De har delat upp kostnaderna för sitt första hem. Det är Tobias lägenhet och han har stått för färg och renovering. Hannahs sparpengar har bekostat inredningen till stor del.

– Jag tycker mycket om detaljer och vill verkligen få det till ett riktigt hem.

– Jag är nog mer praktiskt lagd och kan leva utan detaljerna och tycker om enkelhet, säger Tobias.

Tobias och Hannah har trots sin låga ålder varit ihop i sex år. Deras historia är ganska ovanlig. De möttes som barn på familjesemester i Thailand, skrev brev till varandra därefter. Tappade kontakten under några år. I tonåren hittade de varandra över internet, och trots att Hannah bodde i Hässleholm blev de ihop. Två veckor efter studenten flyttade Hannah till Västerås.

Att bo ihop, i en egen lägenhet, är en ny situation för unga som flyttar ihop. Som exempel på eventuell osämja som uppstått, ger de Hannahs plan att köpa lila dekorativa glasflaskor att ställa på ett hyllplan under soffbordet, och Tobias därpå följande invändningar.

Utifrån sina erfarenheter ger de några råd.

– Prioritera vilka stora grejer du behöver. Önska er presentkort i julklapp av familj. Planera och tänk ut en tråd och tema att inreda efter. Det går att ha provisoriska grejer och köpa nytt när man sparat.

Kryddat med lila. Belysningen bakom tv:n kan skifta i färg, men den lila tonen fångar snyggt upp färgklickarna i det mörka möblemanget. När det gällde färgvalet i den första lägenheten var Hannah och Tobias överens, mörka jordtoner och mörkt trä gillar de båda. Foto: Anders Forngren
Tryggt i dämpad belysning. Soffan var viktig för Hannah och Tobias, och därför lade de ut en hel del pengar på den. Men den är stor nog att fungera som bäddsoffa när Hannahs familj kommer på besök från Hässleholm. Foto: Anders Forngren
För helheten. Lyktorna från Chili bidrar till den orientaliska känslan
Skrivbordet är specialgjort och anpassad efter väggen. Här kan Tobias och Hannah sitta sida vid sida med sina datorer.
Plats för personlighet. En del prydnadsföremål vittnar om Tobias intresse för medeltid.
Ljust i köket. Hannah var lite inne på shabby chic-stilen men valde sedan den mer avskalade stil som bostaden nu har.

Mer läsning

Annons