Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Har du en likadan?

"Skräddartulpanen" börjar sin show i gult för att gå över till rött.

Annons

Maria Löfgren som är museiträdgårdsmästare på Vallby friluftsmuseum har samlat in en äldre, värdefull tulpan från Barkarö. Tulpanen har skickats in till pom, programmet för ökad odlad mångfald.

- Det betyder att tulpanen finns i provodling i Alnarp och kan vara aktuell för att odlas för att komma ut på marknaden igen, säger Maria Löfgren.

Det finns det inget beslut om ännu. Maria Löfgren och många andra över hela landet samlar just nu in äldre perenner, lökar och knölar som helst ska vara odlade före 1940.

- Äldre sorter har verkligen bevisat att de tål vårt klimat och är ofta mycket motståndskraftiga mot sjukdomar. Värda att odla, helt enkelt.

Tulpanen lämnades in av en kvinna som köpte ett torp på Barkarö 1953. Torpet ägdes då av en skräddare i 80-årsåldern som var mycket odlingsintresserad. Det är troligt att tulpanen sattes i backen före 1953, men säkra kan man inte vara.

Nu är Maria Löfgren nyfiken på om tulpanen finns på fler ställen i Västmanland och om någon kan tala om hur länge desa har funnits i odling.

Tulpanen börjar sin blomning  med en knopp i gult, med en smal röd kantrand på blombladen. När tulpanen är helt utslagen är den nästan helt röd.

Mer läsning

Annons