Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemmet vanligaste brandplatsen

Förmodligen är hemmet den plats där de flesta känner den största tryggheten. Men samtidigt är det en farlig plats.

Annons
Ett kvarglömt ljus kan enkelt orsaka en brand i till exempel soffor eller gardiner.

Bostaden är nämligen den i särklass vanligaste olycksplatsen för bränder. Varje dygn, året runt, brinner det i 17 svenska hem. Men de flesta bränderna skulle gå att undvika.

Tyvärr så är statistiken dyster när det gäller dödsoffer i bränder. Förra året omkom 118 personer i bränder, vilket är den högsta siffran sedan 2003. Och cirka 90 procent av brandoffren omkommer i bostadsbränder.

Den vanligaste orsaken till dödsbränderna under 2009 var sängrökning. Men kvarglömda ljus, glömda spisar, olika belysningar och diverse elektriska prylar är också orsak till flera bostadsbränder.

När vi nu har gått in i den mörka årstiden ökar risken för bostadsbränder. December är den månad då de flesta bostadsbränderna inträffar och det är den månad som skördar flest brandoffer.

Det finns en naturlig förklaring till varför bränderna ökar under vinterhalvåret. För att lysa upp i vintermörkret tänder vi levande ljus och installerar belysningar av olika slag.

- Det är fint med levande ljus, men man får inte glömma att släcka dem, säger Lars Brodin, brandingenjör på Brandskyddsföreningen.

Han påpekar också vikten av att det på morgonen kan vara extra svårt att komma ihåg att släcka ljusen.

- Man tänder ljusen medan det är mörkt och när man sedan ska gå hemifrån har det hunnit ljusna. Då kan det vara svårt att se ljuslågan och då tror man kanske att ljuset är släckt, säger han.

I den händelse man ändå skulle glömma att släcka ljuset är det viktigt att gardera sig.

- Det kan man göra genom att se till att ljusstaken står på ett icke brännbart material och att den inte står för nära brännbara material som exempelvis gardiner, säger Lars Brodin.

Det har visat sig att det i många fall där dödsbränder inträffar så saknas det fungerande brandvarnare. En sådan borde finnas i varje hem.

- Och det är viktigt att kolla brandvarnaren med jämna mellanrum så att den verkligen fungerar Och det är viktigt att se till att batterierna är fräscha, påpekar Lars Brodin.

Lars Brodin anser också att det bör finns en handbrandsläckare med minst sex kilo pulver samt en brandfilt som används för att kväva eld i varje bostad.

Mer läsning

Annons