Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hitta konturerna i din trädgård

Så här på höstkanten kan det vara bra att se över trädgården, täppan eller kolonin och fundera lite extra över konturerna.

Annons
Komponera. Raka och runda former kittlar fantasin och skapar spännande blickfång. Foto: Katarina Kihlberg

Känns det rörigt på sina håll i trädgården? Har du svårt att sätta fingret på vad det är, harmonin vill inte riktigt infinna sig?

Efter en intensiv växtperiod kan rabatter och planteringar som tidigare tedde sig så inbjudande och välplanerade plötsligt se mest kaotiska ut. Eller så är de bara en enda grön, frodig helhet som ser rätt trist ut.

Fundera kring höjderna på dina växter. Varierar de eller har alla buskar ungefär samma höjd? Samma sak gäller formerna – är allting antingen runt och yvigt eller smalt upprätt? Då kan det vara idé att klippa till!

Låt vissa buskar sticka iväg på höjden medan andra hålls tillbaka och formas runt och mjukt.

Buskar som bildar häck vill vi gärna ha täta, men buskar som ska stå för sig själv och vara vackra kan gärna klippas ur lite för ett luftigare intryck.

Vissa buskar, som korneller, har vackra grenar som gärna kan få synas igenom bladverket.

Perenner kan vi inte bestämma höjd och form på så där gäller det att välja rätt redan vid planteringen. Vill du inte köpa nya plantor kanske det räcker med att flytta vissa växter.

Se över rabatten – finns spännande konturer eller har alla plantor med en viss höjd eller form hamnat tillsammans? Nu under hösten går det utmärkt att flytta perenner.

Olika former, färger och höjder i rabatterna handlar om att kittla fantasin och skapa blickfång.

Bildar allting en enda, kompakt enhet vet blicken inte vad den ska vila på och känslan blir rörig och oharmonisk.

Ta dig tid att blicka ut över din trädgård, täppa eller koloni under hösten med fokus på konturerna. Det behöver inte handla om några stora investeringar att hitta spännande former utan ett tag med sekatören, häcksaxen eller spaden kan göra underverk.

Mer läsning

Annons