Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hög tid för pelargonerna att vakna

Efter att ha stått i källaren hela vintern är det nu dags för Emma Larsens pelargoner att flytta in i sin sommarbostad.

Annons

I växthuset på Emma Larsens tomt står pelargonerna i prydliga rader på hyllorna. Där kommer de att stå fram till hösten.

– Vanligtvis brukar jag ta fram dem i månadsskiftet mars/april, men nu har det varit så kallt om nätterna så i år blev det lite senare, berättar Emma.

Under vinterhalvåret får pelargonerna stå i Emmas källare. Hon har installerat extra lampor och hyllor för att blommorna ska överleva det kalla klimatet.

 – Vill man att pelargonerna ska överleva så behöver de ljus. Det är inte så snällt att sätta dem i en mörk källare.

Intresset för pelargoner var något som började växa fram 1998 när hon och en vän läste i en tidning att man kunde beställa hem fuchsior. De beställde hem blommor och fick då med en katalog från vilken man kunde köpa pelargoner. I dag har Emma svårt att räkna antalet pelargoner hemma hos sig, men vet att det rör sig om runt 400 olika sorter.

– Intresset för växter och trädgård har alltid funnits. Med pelargoner är det inte så svårt. Det är ingen krånglig blomma att ha hand om.

Att det blev just pelargoner som fångade Emmas intresse har att göra med att det finns så många olika sorter. Vilka som får äran att dela på favoritskapet varierar dock.

 – Jag ändrar smak hela tiden. Det går från år till år. Man hittar nya sätt att samla på. Just nu är jag väldigt förtjust i miniatyrpelargoner.

För sju, åtta år sedan började Emma även korsa sina egna pelargoner. En konst som kräver lite pill och en gnutta tålamod. Processen går till som så att man sätter små påsar på blomsterklasen och väntar tills de börjar öppna sig. Sedan tar man en pensel och fångar upp lite pollen. Det pollenet för man sedan över till den pelargonen som man vill korsa med.

– Den pelargonen har i sin tur samma påse runt sin blomsterklase. Sedan är det bara att vänta. Det är så roligt att se att det börjar knoppa och se vilken färg det blir, berättar Emma.

Förutom pelargonfantast är hon även ordförande i Mälardalens Pelargonvänner, en förening som anordnar träffar och föreläsningar för den som är intresserad av att veta mer om pelargoner. Nu på lördag och söndag kommer man att hålla till på Prästgårdens trädgård för en pelargonutställning.

– Vi fraktade dit pelargoner för ungefär en månad sedan. De har stått i växthus under den här tiden och börjat knoppa. Man kan säga att de har varit på spa. Vi hoppas såklart på att de ska slå ut lagom till helgen.

För den som tillhör nybörjarna när det gäller att ta hand om blommor, är pelargonen en bra växt att börja med.

– Den är väldigt lättskött och det är svårt att ha ihjäl en pelargon. Man ska bara se till att inte vattna för mycket.

Mer läsning

Annons