Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon vet hur man kan göra om

Hemma hos Stefania Campese i Västerås blandas paljetter med strikta linjer. Som accen­ter finns lila och ljust turkos i en vacker kombination.

Annons

I ett av de relativt nybyggda höghusen vid Johanneshöjden i Västerås bor Stefania Campese med sin sambo Kristoffer Carlsson. Husen var tidigare hyresrätter men är i dag bostadsrätter. Stefania föll för den ljusa och fräscha lägenheten, hon gillar dess öppna planlösning.

– Och så är det skönt att att ha en trea, tycker Stefania.

Men hon har anpassat det till sin smak i flera steg. Senast blev köket klart. Från början hade de bara tänkt byta kakel och en vacker, pärlemorskimrande mosaik köptes in redan för ett år sedan. Men efter ett tags funderande kom de fram till att de ändå ville ha ett nytt kök. Det skulle vara modernt men ändå med en lantlig känsla. Valet föll på högblanka vita luckor och svart linoleummatta på golvet.

- Köket är nästan mittpunkten i lägenheten, så man ser det från alla håll.

Alla rum har tapetserats om. På en fondvägg i vardagsrummet och i sovrummet sitter en ljust turkos tapet med fåglar. Den turkosa nyansen återkommer på flera ställen i lägenheten.

– Jag gillar den färgen och utgick från den. I sovrummet är det en behaglig färg att vakna till. Sen blev det lila till det, det är fint att bryta av med något som inte är självklart.

Stefania är en ivrig vintageletare och har ett öga för vad som går att göra om. Hon plockar gärna fram penseln, klär om eller återanvänder. Ett skrivbord har målats vitt, en gammal kjol har blivit en kudde och en teakskänk från 60-talet har fått en ny finish tack vare sprejmålning.

– Jag får mycket inspiration från tidningar och mitt jobb. Ser jag något som är fint vill jag gärna testa det, blir det bra så blir det bra. Blir det inte bra så ändrar jag om eller ställer ner det i källaren.

I arbetsrummet har Stefania också skapat en kreativ vägg. Här hon med hjälp av tapetklister limmat upp tidningsbilder, teaterbilder, kartor och andra betydelsefulla minnen och gjort en personlig tapet. Väggen växte fram vartefter Stefania hittade nya bilder. Här finns recept, vackra fotografier, en karta från Italien där hon har sitt ursprung, en biljett från Mama mia.

– Jag älskar ju tidningar, men jag funderade vad jag skulle göra med alla mina tidningar. Och det där rummet var så himla tråkigt och färglöst innan, nu händer det lite.

En annan av Stefanias passioner är kuddar. I varje fåtölj finns minst en kudde, i sängen flera och i soffan massor.

– Jag började köpa kuddar redan innan vi flyttade in, vi hade inte ens en soffa. Men kuddar gör ju så mycket.

Lägenheten har också ett fjärde rum, i alla fall under sommarhalvåret. Den inglasade balkongen har Stefania inrett som ett rum med matbord och udda stolar som hon målat i en enhetlig vit nyans.

– Det är jättehärligt att sitta där på sommaren.

Mer läsning

Annons