Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höstmys med loppisljus

Med loppisfynd, mustiga hösttoner och metallisk sprejfärg får mysvrån ny dragningskraft.

Annons
Hösten har svept in. Ta vara på årstidens mustiga färger – ta in dem. Dekorera med löv, frostnupen kärleksört och vackra bär. Med ett lager lacksprej håller de sig längre. Botanisera på loppis och ge fula ljusstakar nytt liv med metallisk brons- och guldfärg.

I secondhandaffärernas porslinshyllor trängs högblanka porslinspjäser i vitt med grova drejningsprojekt och gamla spritkrus.

Allt kan bli ditt för en spottstyver och möjligheterna är i princip obegränsade!

Utrusta dig med sprejfärg, vackra löv, snören i naturmaterial och upptäckarglädje och du är halvvägs framme vid din uppiffade läshörna.

Lack och olika nyanser av sprejfärg finns i hobbyaffärer och i många byggbutiker, samt på Clas Ohlson och Biltema.

För att förlänga höstlövens hållbarhet kan man sprejlacka dem och sedan lägga dem i press (så krullar de inte ihop sig). Testa också att ge löv eller bär ett lyft med en dusch skimrande bronsfärg eller annan metallfärg.

Spreja på en plats som inte blir förstörd, i en verkstad, grovrum, garage eller kanske utomhus. Plasta, eller lägg papper, på underlag och intilliggande väggar som inte får bli färgsatta.

En av ljusstakarna gjordes om med hjälp av pappersservetter och limlack, tekniken heter decoupage. Pensla underlaget, lägg på en pappersbit, pensla lim över pappret, börja på ny bit. De äppelmönstrade servetterna gav såväl färg som liv.

Den bastanta lerlyktan grundmålades med hobbyfärg och sprejades i guld. För att få ny struktur till pjäsen lindade vi hampasnöre runt foten och piffade till den med ett rönnlöv. Extra stuns fick ljusstaken när den ställdes på ett stort rostrött och lackat lönnlöv.

En liten grönaktig ljusstake matchades med lackade oxelbär och ett vackert löv, surrat med snöre.

När höst går över i vinter, gör om ljusstakarna igen! Med nya färglager och utsmyckningar anpassade efter säsongen, håller ljusmyset året runt.

Från 1980-tal till hösten 2011. En av de fula vita porslinsstakarna efter en omgång decoupagelim och höstiga pappersservetter. Den andra blev sprejad med guldfärg.
Detaljer livar upp. Lerljusstaken blir som ny med hampasnöre och lackade oxelbär. Foto: Tony Persson

Mer läsning

Annons