Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hotellkänsla i ettan som blev en tvåa

Hotell är mallen när Johan Borgstedt inreder. Efter ett år i Uppsala har han just flyttat hem till Västerås, till en illa planerad etta som han gjort om till en ”minisvit” med öppen planlösning.

Annons
Plats för häng. Rummet rymmer förutom köksdelen en stor soffa och rejäla fåtöljer.

– Kemtvätten och jag missförstod varandra, säger Johan när han visar in i köket/vardagsrummet där soffan och fåtöljerna är lite extra fluffiga eftersom de saknar klädsel.

Howardsoffan som egentligen är i ljusgrå plysch är ett Blocketfynd.

– Jag älskar Östermalm, säger Johan Borgstedt och ler finurligt. Han konstaterar att man kan fynda lätt begagnade dyra möbler från Stockholms Östermalmshem till bra priser.

Johan Borgstedt har just flyttat in i sin lägenhet, den han köpte som en etta i maj och som han nu omvandlat till en tvåa.

– Sitter man i möten och framför datorn på jobbet är det skönt att jobba med händerna och skapa något mer fysiskt, säger han och tillägger att han också fått hjälp med jobbet av några kompisar.

– Jag såg möjligheten att få en etta till en tvåa med öppen planlösning, säger Johan om vad i lägenheten som han fastnade för.

Den mörka hallen har utplånats. Ett mörkt ekgolv ligger genomgående i lägenheten. En 120 centimeter bred köksö har byggts där ¿väggen mot dåvarande sovrum stod.

Bänkskivan till köksön köpte Johan från Polen och det behövdes sex personer för att få den rejäla pjäsen på plats. Under den finns ordentligt med förvaring i skåp. Dessutom ryms kyl och frys samt en kombinerad varmlufts- och mikrougn.

Ljuset från köks/vardagsrummets två fönster faller in i lägenheten och möter ljuset från sovrummets fönster. Sovrummet som tidigare var kök.

Där det gamla standardköket fanns har Johan byggt en garderobsvägg med skjutdörrar.

– Där ska vi inte titta in, den sväljer hur mycket som helst. Den är verkligen svinbra, jag har hela mitt liv därinne, säger Johan.

Spegelpartiet fångar ljuset från fönstret åt gården och förstorar sovrummet. Motsatt vägg har klätts med liggande vitmålad panel. En rejäl stoppad sänggavel, en bullig fåtölj och en kristallkrona ger en känsla av hotell.

– Jag har tidigare byggt ett sovrum som såg precis likadant ut som rummen på Radisson Blu i Uppsala.

Det är inte fullt så excentriskt som man kan tro, Johan jobbar som konsult inom besöksnäringen och fick på så vis möjlighet att köpa loss en provinredning för hotellets rum.

– Min inspiration kommer mycket från hotellvärlden. Jag trivs verkligen i branschen och de miljöerna. Det är snyggt, rent och fräscht. Just här har jag försökt skapa känslan av en våning, nästan lite som en hotellsvit.

Hotell är inspiration. Johan Borgstedt jobbar ibland med hotell och inspireras av hotellrum och design när han inreder hemma. Stolen fick han när han köpte loss inredningen från ett uppbyggt testhotellrum när Radisson Blu i Uppsala skulle inredas. Ena sovrumsväggen har klätts i liggande panel. ”Jag tycker det ger en skön känsla och lite liv i en helt vanlig vägg.” Om de rosa accenterna säger han: ”Kanske är det lite tjejigt, jag vet inte, men jag tycker det funkar!”.
Plats för häng. Rummet rymmer förutom köksdelen en stor soffa och rejäla fåtöljer.
Hotell är inspiration. Johan Borgstedt jobbar ibland med hotell och inspireras av hotellrum och design när han inreder hemma. Stolen fick han när han köpte loss inredningen från ett uppbyggt testhotellrum när Radisson Blu i Uppsala skulle inredas. Ena sovrumsväggen har klätts i liggande panel. ”Jag tycker det ger en skön känsla och lite liv i en helt vanlig vägg.” Om de rosa accenterna säger han: ”Kanske är det lite tjejigt, jag vet inte, men jag tycker det funkar!”.
Köket. Bänkskivan beställde Johan direkt från Polen.
Från köksskåp till garderob. Där kökets arbetsbänk, spis och skåp satt finns en rejäl garderob med skjutdörrar. ”Där ska vi inte titta in” Den sväljer hur mycket som helst, säger Johan Borgstedt om förvaringen.
Anpassning. Stammarna flyttades något vid ombyggnationen vilket avgjorde diskhons placering.
Knutsgatan. Lägenheten har fönster åt två håll och ligger i ett ¿tidigare Mimerhus som ombildats till bostadsrätter.

Mer läsning

Annons