Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I Annas kök har tiden stått stilla

Älskade kök. I området Krumeluren på Hammarby fann retrobloggaren Anna Sandberg sitt drömkök. Här har tiden i princip stått stilla sedan 1950-talet. Annas bidrag är inredning och keramik – i samma stil.

Annons
Här hittade hon sitt drömkök. I retrobloggaren Anna Sandbergs blåa kök i Krumeluren har tiden stått stilla.

För drygt två år sedan gick Anna på lägenhetsvisning. Hon bodde i andra hand i området och letade efter något eget. Annonsen för tvårummaren lockade med ordet ”Renoveringsbehov” och bilder av ett blått originalkök från tidigt 1950-tal.

– Det var jag, ett par och en yngre kille på visningen. De frågade om bärande väggar, pratade om att riva ut skåp och de inbyggda garderoberna, minns Anna.

Det blev budgivning. Den unga killen mot Anna.

Han budade för att komma över en lägenhet han kunde blåsa ur, renovera och sälja med vinst på två månader. Hon budade för att rädda den, för att bevara köket och de andra originaldetaljerna.

– Jag kände att jag måste ha den.

Anna vann budgivningen och har fortfarande ambitionen att varsamt bevara, eller på sina håll renovera i tidstypisk stil.

– Jag funderar på att lägga om golvet i köket. Jag skulle vilja ha linoleumplattor i olika grå nyanser, inte schackrutigt i svartvitt som man kanske skulle kunna tro.

Hittills har hon inte gjort mer i köket än att måla insidorna av de sneda skåpen som går ända upp i tak. I sovrummet lägger hon ny fiskbensparkett, stav för stav på egen hand. Det har fått gå först. Anna understryker att hon inte eftersträvar en museal lägenhet. Skulle ett köksskåp behöva bytas, skulle hon göra det och köpa ett nytt.

– Det ska ju kunna användas, säger hon och fyller i att det är en princip hon applicerar på fler områden än fast inredning.

Anna har nämligen en omfattande samling av glas, porslin, keramik och bruksföremål från 1950-1960-tal. Det är ett brinnande intresse och hon bloggar om sina loppis- och antikhandelsfynd, om formgivare och firmor.

– Jag köper ingenting som jag inte vågar använda. Ibland går saker sönder, det går i krasch, och det gör lite mer ont när det är gamla grejer, säger hon.

Det bästa med köket är skåpen och takhöjden, ”de sväljer otroligt mycket”. Hon uppskattar också finessen med ett skafferi med ventil ut genom väggen.

Diskbänken har höjts någon gång under åren, men inte på bekostnad av originalfinesser som inbyggd skärbräda och bakbord (med prydliga fläckar efter bullar som jäst för länge sedan).

Allt är ju gammalt och använt. Varför inte bara riva ut det och göra nytt och fräscht?

– Därför att det är så bra kvalité, det är så funktionellt. Jag gillar att det är hållbart och byggt på plats.

Hon beskriver sin stil som 1950-1960-tal i färg och form, inredningen ska hänga ihop, men absolut ge plats för moderna element som hon fastnat för. Främst baserar hon inredningen på auktions- och loppisfynd.

– Mycket av det jag har hemma är högst personliga val, saker jag letat länge efter och till slut hittat.

Praktiskt och vackert. I kökets höga skåp ryms det mesta. Anna Sandberg pryder gärna väggarna med sina keramikfynd. En del av charmen med föremål från 1950-1960-tal är att de både är funktionella och fina.
Smått och gott. Köket rymmer en nätt matplats. I hyllan syns Aromburkar av Marianne Westman och fat ur Blå eld-serien, bland annat.
1960-talskatter.
Grupp. Kryddkar från Nilsjohan, skärbräda Star från Gustavsberg och klyftvas från Ekeby.
Detaljer. Klassiskt skafferi med ventil genom ytterväggen, originalbeslag och bakbord, i Annas kök finns detaljerna bevarade.
Härligt gul glasskål från Orrefors.

Varsam renovering i Krumeluren

Namn: Anna Sandberg.

Ålder: 30 år.

Gör: Museitekniker och formgivare. Jobbar just nu på länsmuseet där hon är med och skapar en av de nya basutställningarna.

Bor: På Hammarby i området Krumeluren som byggdes av HSB mellan 1951-1953.

Lägenheten: Bostadsrätt om 2 rum och kök, 52,5 kvadratmeter.

Blogg: http://retrolux.blogg.se/

Mer läsning

Annons