Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inspireras av läsarnas härliga holkar

Ingen tid att fundera, slå till direkt och sätt upp en fågelholk hemma i helgen. Inspireras av VLT-läsarnas holkar och fågelskådarens bästa råd.

Annons
Sommarfröjd. ”En dag för många år sedan kom min son Adam Holmström, då 6 år, med en ritning på ett fågelbord som han själv ritat och sa ”Pappa, den här vill jag bygga!”. Ett år senare föreslog jag att vi skulle bygga ett fågelbo vilket möttes av ivrigt nickande barn. En kul notering är att Adam i dag är 15 år och faktiskt tänker bli arkitekt!” berättar Patrik Holmström om bilden av Adam Holmström och systern Ida.

Nu är bråda tider i naturen, häckning står för dörren för många fåglar. Vill du ha fågelfröjd i trädgården är det dags att sätta upp holk nu. Erik Westman, medlem i Västmanlands ornitologiska förening (VOF) ger goda råd.

Vad ska man tänka på om man vill sätta upp en holk?

– Man ska tänka på vad man vill ha – talgoxe, blåmes, pilfink eller svartvit flugsnappare? Det är de vanligaste arterna i vanliga mesholkar. Öppningshålets storlek och tidpunkten då man sätter upp holken styr. Svartvit flugsnappare är lite senare, de andra vill ha en holk nu.

Var ska man sätta holken?

– I allmänhet tar de vad som bjuds. Men man ska undvika solexponerade platser, så att det inte blir för varmt i holken. Sätt holken så högt att den får vara i fred och undvik att det finns grenar runt omkring med tanke på katter. Det spelar ingen roll om det är på en gren, ett träd eller en vägg, men bind helst upp holken för att inte skada levande träd.

Vad är grejen med fågelholk?

– Det är bra för trädgården, det ger en mångfald. Fåglar håller även efter bladlöss, och man får trivsel och vacker sång i trädgården.

Adams och Idas färdiga holk.
Harmonierar. Hemmagjorda holkar på Tidö-Lindö. Denna holkkvartett har skickats in av Bengt Foman.
Uggleholk. I Stockholms skärgård, hos Marianne och Hasse Anehag finns denna uggleholk. Ingen uggla har boat där, däremot har en skrakhona flyttat in.
Villakvarter. Marianne Karlsson har skickat in bilden av dessa fina holkar som sitter uppe i träd på Önsta Gryta.
I folkviseton. ”Den här har jag målat och den sitter i mitt torp i Karmansbotrakten”, skriver Birgitta Cavallini om holkbilden hon skickat in.
Generationsboende. ”Fem träd, fem holkar som vi döpt efter våra fem barnbarn Anton, Emil, Emmalisa, Elias och August.” berättar Inger och Sten om bilden de skickat in.
Formgivet. ”Här kommer en bild på en av våra fina fågelholkar för uthyrning på Falkvägen 14 i Västerås. Byggmästare: Hans-Erik Haga. Ägare och uthyrare: Beatrice Haga. Ett trivsamt boende i äppelträd med öppen planlösning.
Koloni. ”Här kommer en bild på vår holk ute på vår kolonilott i Gränsta koloniområde. En av förra årets hyresgäster (pilfinkar) är dessutom med på bilden.” Bilden är inskickad av Beatrice Edvardsson.
Afrikansk. ”Min fina afrikanska holk köpte vi i Gambia när vi var där på semester i december 2013. En afrikansk man satt och knåpade ihop den. Den är så fin den lilla fågelhyddan”, berättar Mimmi Zetterström i Hallstahammar som skickat bilden.
Lurig. ”Här är vår fina holk ”Hyenan”. Den finns numera som prydnad på vår balkong men har fungerat utmärkt som fågelbostad när vi hade den på boden när vi bodde i Järfälla. Holken är tillverkad av vår svåger Eddy Sandberg har gjort den, han är en mästare på fågelholkstillverkning.” berättar Ingrid och Arne Norgren, Västerås.

Mer läsning

Annons