Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jimmie från Sala gjorde Madonnas tron

114 miljoner tv-tittare såg häromveckan Madonna bäras fram i en guldtron ritad av Jimmie Karlsson från Sala och hans kompanjon Martin Nihlmar.

Annons
Framgångsduon. Jimmie Karlsson och Martin Nihlmar skapar lyxmöbler i London. Foto: Rick Schultz photography

Under pausen i den amerikanska fotbollsligans final, Super Bowl, den 5 februari underhöll Madonna med en bombastisk show.

Hur kommer det sig att ni fick göra tronen?

– Madonna är en gammal kund till oss. Vi blev uppringda av en av hennes anställda och fick frågan om vi ville göra den här grejen, men de sa inte direkt vad det var utan bara att det var ett jättestort projekt som händer. Tills dess att jag sa ja, kunde de inte säga vad det var, det var topphemligt. Sedan träffades vi och de visade lite bilder av stolar som Madonna själv hade hittat på nätet och gjort lite anteckningar om. Jag gjorde några skisser och visade och som de gillade. Sedan har vi jobbat med tronen i ett par månader, det har varit telefonkonferenser med ibland 15 personer. Ett villkor för oss att göra stolen, var att det skulle synas att det var en Jimmie Martin-stol, berättar Jimmie Karlsson.

Deras signum är möbler som blandar rokoko och graffiti, urbant, nostalgi och dekadens.

– Även om tronen inte är den normala formen, så är den väldigt oss med guld och graffiti.

Vad är den gjord av?

– Stolen är gjord i trä och mdf. Ryggstödet är skumgummi täckt med canvas, sfinxhuvudena är av glasfiber klädda med Swarowskikristaller.

Har Madonna själv haft några synpunkter på tronen?

– Ja, absolut. Hennes öga för detaljer är helt otroligt. Det är två hemliga meddelanden. Madonna hade två stycken citat som hon ville ha skrivna på tronen. Så på golvet upp på sidorna har jag skrivit det i hieroglyfer, så det är bara hon och jag som vet vad det står där. Det ena är om hennes sätt att jobba på. Det är en kul extragrej för oss som har jobbat med det.

Madonnas spektakulära pausnummer blev snabbt omtalat. Videolänkar delades på Facebook. Och på Twitter skrevs 10 245 tweets per sekund om showen, under det att den pågick. Det är ett av de allra mest intensiva twittrandet någonsin.

Hur känns det att ha gjort den här grejen?

–Det var en häftig grej att se tronen där, när det väl började, även om jag visste vad som skulle hända i showen. Jag har varit ett fan av Madonna i hela mitt liv. Hon har varit en av de artister som jag verkligen velat ha som kund, det är svårt att få någon som är större.

– Tronen tillhör fortfarande oss, hon (Madonna, red. anm) har bett om att få behålla den ett tag, berättar Jimmie Karlsson.

Kanske kommer den att få följa med på Madonnas stundande världsturné, kanske hamnar den i Jimmie Martins möbelbutik på Kensington Church street i London.

– Skulle jag sälja den nu, man vet ju inte hur hängivna fans det finns, men jag skulle inte bli förvånad om det kom in någon här och bjöd en halv miljon.

En halv miljon säger du, i vilken valuta?

– Pund.

Det är omkring 5,3 miljoner kronor.

Detalj av tronens sida med hieroglyfer.

Mer läsning

Annons