Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jordnära och avskalat hos Elma

Drömvillan. Elma Åhlin Bilalovic hade knappt hunnit fylla 25 innan hon förverkligat husprojektet många bara kan drömma om.

Annons
vet vad hon vill ha. Väster-åsaren Elma Åhlin Bilalovic delar med sig av sitt positiva driv och sitt inredningsintresse på sin populära blogg.Foto: Kennet Hudd

Familjen Åhlin Bilalovics hus ligger strax utanför Irsta. De prydligt utplacerade vita stenarna och perfekt beskurna träden man möts av i entrén avslöjar att det här är ett hem där inget lämnas åt slumpen.

Elma Åhlin Bilalovic öppnar dörren med ett stort leende och snart tittar dottern Freja, 2,5 år, fram bakom det ena benet med busig blick.

– Många frågar hur vi lyckas hålla det så här när vi har ett litet barn, men Freja vet att hon måste plocka undan efter sig och att om hon ska leka med mer än en sak i taget så får hon hålla sig i sitt rum, säger Elma.

Det var för tre år sedan som hon och maken bestämde sig för att köpa tomt och bygga ett nytt hus. Men ett färdigt kataloghus var inte aktuellt, de ville skapa något eget. De skissade ned sina önskemål och gjorde urklipp från inspirerande inredningstidningar. När de var klara med sin drömbild av huset lämnade de över till arkitekten Eva Wirdholm Sander på Ark-1.

Resultatet blev den vita villan på 208 kvadratmeter med öppen planlösning och högt i tak. Elma satte i gång att möblera rummen, men inredning är för henne ett ständigt levande arbete med förändringar och nya idéer.

– Det här rummet känner jag mig klar med och det blev precis som jag hade tänkt mig. Och det är mitt favorit- rum, det är här vi håller till mest, säger Elma.

Vi står i allrummet, rummet där kök, vardagsrum, matsal och hall möts. Det vitlaserade askgolvet enar alla rummen utan skarvar eller lister för att ge ännu mer effekt åt den öppna planlösningen, de stora fönstren släpper in mycket ljus och möblerna är prydligt placerade. På rummets byråer och bord samsas olika arrangemang av böcker, vaser och ljuslyktor från bland annat Svenskt tenn, Skultuna Messingsbruk och Day Birger et Mikkelsen. Favoritprylen just nu är den runda glasvasen Dagg från Svensk tenn, som står i vardagsrummet med tre alliumblommor i.

Stilen är skandinavisk, Elma gillar jordnära färger och det avskalade. Men det är viktigt att tillföra person- liga detaljer, säger hon. I sovrummet har hon till exempel hängt fram några av favorithandväskorna och låtit de bli en del av inredningen, Ikea-byrån intill har hon gjort mer egen genom att byta ut alla knoppar och på väggen i kontoret hänger den första ritningen av huset inramat på väggen.

På baksidan av huset har de ett stort trädäck med flera ombonade sällskapsytor, mitt i trallen blänker en bönformad pool och på gräsmattan har lilla Freja fått en klätterställning och lekstuga.

Drömprojektet börjar bli klart. Elma, som till vardags är ekonomichef på familjeföretaget och dessutom driver en populär blogg, tror att hon fått sin målmed- vetenhet och drivkraft från sin pappa Enes som med familjen flydde Jugoslavien i början på 1990-talet och startade ett byggföretag här i Västerås.

– Jag har ett fint hem men jag har inte fått något gratis, jag jobbar hårt, ler Elma.

rymligt badrum. Det stora badrummet i huset har ett elegant badkar i gjutstensmarmor.
Personligt i sovrummet. Elmas favorithandväskor har fått bli en del av inredningen.
garderob. I den första ritningen var det först ett ytterligare badrum planerat i anslutning till det stora sovrumet, men i sista stund ändrade de till en walk in closet. Det är Elma väldigt nöjd över.

Mer läsning

Annons