Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kaktusen är årets uppstickare

Plötsligt syns de i var och varannan trendbild från inredningsföretag och magasin. Har du fingertoppskänsla för trender väljer du kaktus i år.

Annons
Lätt men knepig. På Åsby hem och trädgård har någon nyväckt kaktustrend ännu inte märkts av. ”Kaktusar är nästan mer pryl än blomma” skojar Anna Lennartsson. Hon visar  en ovanligare sort, Nattens drottning, som Åsby är stolta över.  Foto: Per G Norén

Kaktusar. Som vanligt tar det dock tid innan trender blir breda ute i verkligheten.

– Nej, att det skulle vara trendigt har vi inte märkt någon av här ännu, säger Anna Lennartsson på Åsby hem och trädgård.

På Åsby finns ändå en avdelning med alla möjliga kaktusar, stora, små, runda, hängande, uppåtsträvande. Det hör till och är en bra del i mixen för inspiration.

I samband med vårens inredningsmässa i Stockholm, Formex, siade inreda- ren Jan Rundgren om vårens trender i en intervju med TT-spektra.

– Influenserna kommer bland annat från Sydameri- ka, Indien och Afrika. Mönstren är mosaikinspirerade, grafiska eller stora och vävda, sa han då och tipsade om att lägga krut på grönskan.

– Ställ fram ett gäng kaktusar och exotiska blommor och du är nästan hemma.

Grönska och odling inomhus är även det ett eget trendspår.

Kanske är det just begreppet exotiska växter du ska ta fasta på om du är trendkänslig. Många gånger räknas nämligen växter som kallas suckulenter till kaktus- avdelningen. aloë vera, trädtaklök, echeveria och agave hamnar ofta i kaktussvängen. Dessa växter är redan nu mer populära än de taggiga klassiska kaktusarna.

– Vi räknar kaktus och suckulenter som en grupp och ungefär 75 procent av försäljningen är suckulenter, säger Anna Lennartsson på Åsby hem och trädgård.

Hon säger att de som köper kaktus oftast är personer som inte är så intresserade av att pyssla med växter och så några som vill börja samla.

Kaktusar har varit inne förr. Många minns de stora high chaparall-kaktusarna på 1970- och 1980-talen. Kaktusar lär också ha varit i ropet under funkisen på 1930-talet.

Att kaktus tilltalar i vår tid kan ha att göra med att få har tid att pyssla med växter, men ändå vill de ha grönska hemma – gärna personlig sådan.

För att hålla växterna fina krävs ändå viss omsorg.

– Generellt ska kaktusar och suckulenter stå ljust, och särskilt så här års, säger Anna Lennartsson.

Oftast gäller att vattna rejält, men sällan. Växten får dock inte bli stående i vatten. Kaktus och suckulenter trivs också i en sandigare jord, det finns särskilda blandningar att köpa. De kräver mindre näring än andra växter, men när man ska ge dem extra näring ska det vara näring anpassad till kaktusar.

Anna Lennartsson understryker dock att man ska ta reda på vad som gäller för respektive växt.

Vill man få kaktusen att blomma ska man ställa den svalt under vintern, men fortfarande ljust.

– Det ska gärna vara under 15 grader. Vissa sorter vill ha ner till 8 grader för att komma ner i vila.

När man sedan ställer kaktusen varmare väcker man den och den kan blomma, det är lite som med lökväxter.

sfärisk. En imponerande svärmors kudde ger rummet ett lyft. Foto: Per G Norén
Gröna vågen. Kaktusar, här hos Ikea, passar vårens trender; både den botaniska, den exotiska och den blågröna. Foto: Ikea
Kaktus av euphorbia ingenstyp i inredningsfirman Affaris vårstajling. Foto: Affari
Danska Ferm living väljer också kaktus i vår. Foto: Ferm living
i stället för faktaruta 2, Bild house doctor  Bildtext: Housedoctor, även det ett företag som gör inredningsdetaljer och möbler, väljer en koralliknande kaktus. FOto: House doctor
Går in i mixen. Ibland räknas suckulenter som aloe vera och taklök till kaktusar, i själva verket hör kaktusar till suckulenter, växter som kan magasinera vatten. Foto: Per G Norén

Mer läsning

Annons