Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars gör levande skåp

Lars Berglund fick en kurs i träsnide i 50-årspresent. Nio år och 20 handsnidade träskåp senare har han fortfarande inte fått nog.

Annons
Allmoge. Skåpet på bilden är ett kryddskåp, målat i allmogestil. Skåpet har fyra olika dörrar och ett lönnfack. Den lilla inramade bilden föreställer Thomas Di Leva och hans ex-fru, och hamnade där för att Lars tyckte att bilden var fin. FOto: Per G Norén

– Man måste ju ha en hobby!

Efter att Lars hade gått kursen i träsnide tittade han på Antikrundan på TV, där de visade upp ett gammalt änglaskåp. Då blev Lars sugen på att bygga ett eget änglaskåp. Sedan har det bara fortsatt.

Inget skåp är det andra likt och alla har olika funktioner. Syskåp, kryddskåp, slipsskåp, barskåp, garageskåp, målarskåp, medicinskåp. Ett toalettlock som skåpdörr? En badkarsproppskejda som dörröppnare? Varför inte! Lars skåp är detaljrika och fantasifulla till max. Under varje skåp sätter Lars fast en enkrona, och kallar därav sina skåp för kronskåp. I de flesta av skåpen har Lars byggt in lönnfack.

När ett nytt skåp tar form börjar det alltid som en idé hos Lars, som börjar skissa på papper. Sedan letar han material. Det mesta återanvänder han. Gamla skåp och bord får agera stomme, loppisprylar, tenn och annat kul som Lars hittar blir dekoration.

– Sen blir det aldrig riktigt som jag tänkt mig. Skåpet får ett eget liv, säger Lars.

Han använder enkla verktyg, knivar, stämjärn, raspar, sågar och sandpapper. Skåpen målas i allmogefärg. Det är dock inte helt lätt att snida i trä. Det svåraste är att inte spjälka upp träet, man måste lära sig att se hur träfibrerna går. Lars rekommenderar den som är sugen på att prova träsnide att gå en kurs. Annars har han bara ett tips till den som är sugen på att börja snickra:

– Prova bara, använd fantasin!

Lars bedriver ingen försäljning av sina skåp, utan tillverkar dem för nöjes skull. Den som vill ta en närmare titt på ett urval av skåpen kan besöka Sign Delight på Sigurdsgatan 33, där Lars ställer ut dem för allmänheten fram till slutet av nästa vecka.

Nostalgiskåp. Skåpet har små fack och hyllor där man kan lägga in små saker som man vill spara. Lars fick inspiration till skåpet när han besökte Kristna kyrka i Falun.
Enhörning. Stommen till skåpet är gjort av ett enda stycke, där Lars har holkat ut hålrummet.

Mer läsning

Annons