Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt dig inte luras av låga räntan

Låg ränta, rot-avdrag och en stundande deklaration. Det är hög tid att se över bostadsekonomin för 2010 – och här är några bra tips att tänka på.

Annons

– Det kan vara en god idé att amortera lite extra nu när räntebelastningen är låg,

det är det första som Ulf Stenberg, chefsjurist på

Villaägarnas Riksförbund, tar upp då han får frågan om vad bostadsägare ska tänka på

inför året.

– Det ekonomiska minnet är oerhört kort och det är lätt att luras att räntan kommer att förbli så här låg under en lång tid framöver.

Den senaste tiden har onekligen bjudit på en riktigt låg ränta. Något som manar till eftertanke, menar Ulf Stenberg.

– Det är viktigt att inte förköpa sig just nu, oavsett om man är i begrepp att renovera eller köpa nytt. Att spendera pengar kostar ingenting i dag till följd av den låga räntan, men förr eller senare ska de tillbaka. Det gäller att

hålla huvudet kallt och tänka efter före.

Under förra året infördes rot-avdraget igen, vilket

betyder att många som renoverar eller bygger om nu kan få skattelättnader på hälften av arbetskostnaden. Vid årsskiftet gjordes däremot ytterligare en liten förändring med avdraget. Nu är det enbart fakturamodellen som gäller.

– Det innebär att det är hantverkaren som ansöker om rot-avdraget och att avdraget görs direkt på fakturan. Det kommer alltså inte att vara möjligt att betala hela fakturabeloppet och sedan göra avdrag i deklarationen, förklarar Ulf Stenberg.

En god idé är också att

göra en ekonomisk planering, om man inte redan har en sådan. Tänk igenom vad olika inventarier har för livslängd – och planera därefter. Ett kylskåp lever i ungefär tio år och en linoleummatta i tjugo, till exempel.

– De kanske tillhör de lite tråkigare investeringarna, det är ju mycket roligare att köpa en ny bil eller en semesterresa. Att dränera om ett hus är det få som vill lägga pengar på, säger Ulf Stenberg.

– Men man kan vända på det också: vad händer om jag

inte dränerar om?

Mer läsning

Annons