Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt inte ögonblicket avgöra

Döm inte dagen genom att blicka ut genom köksfönstret. Även en molnig dag kan vara skön i trädgården, täppan eller på balkongen. Ge dig ut och plantera, rensa, planera eller bara fika på trappan och nyttja din trädgård så ofta och länge det bara går.

Annons
Okänd goding. Svartaronia får vacker höstfärg i bladen och bären gör sig som god gelé, saft och likör. Foto: Katarina Kihlberg

Här får du några tips om sysslor i tiden på balkong, terass och i trädgård.

1. Plantera vårblommande lökar! Försök känna den där spirande vårkänslan inom dig och investera i nästa års härliga blomning nu. Krokus, pärlhyacinter, vintergäck, narcisser, allium, vårstjärnor med många flera – de är som en stor påse godis till trädgården. Köp dem så tidigt som möjligt när de dyker upp i butiken och plantera så snart du kan. Då håller lökarna bäst kvalitet. Plantera i väldränerad jord, ungefär tre gånger så djupt som löken är hög. Gödsla gärna i samband med plantering, exempelvis med benmjöl. Vattna ordentligt direkt efter planteringen och invänta sedan nästa vår!

2. Har du hösthallon är det viktigt att veta att de ger skörd på årsskotten. Därför behöver du inte spara några skott alls utan hela plantan klipps ner i höst när sista bäret är skördat. Nästa år kommer de nya skotten att ge bär.

3. Om du planterar träd, vilket är utmärkt att göra nu, är det bra att sätta upp gnagskydd. Detta är särskilt viktigt på fruktträd. Harar, kaniner och rådjur lockas av den unga, friska barken under vintern.

4. Städa lagom i din trädgård under hösten! Om du trivs med ordning och reda är det klart att du kan kratta och göra snyggt men lämna gärna en hel del löv till maskarna både på gräsmattan och i rabatterna. De drar ner löven under mark där de förmultnar och ger jorden det bästa tänkbara näringstillskottet. Är lagret av löv på gräsmattan tjockt och kompakt är det bra att köra över det med gräsklipparen.

5. Plantera, plantera, plantera! Det är inte på långa vägar för sent att plantera krukodlade växter. Den svala och fuktiga luften och fukten i marken gör etableringen för växterna lättare samtidigt som de har gott om tid att komma på plats innan vintern.

6. Njut av dina dahlior så länge de blommar men gräv upp dem innan frostnätterna kommer. Ta upp knölarna och förvara dem frostfritt. Skulle det bli enstaka kalla nätter när dahliorna fortfarande är i full blom kan du täcka dem tillfälligt med fiberduk.

7. Svartaronia är en vacker buske med sprakande höstfärger, som finns i många trädgårdar, både som häckväxt och prydnadsbuske. Visste du att bären är supernyttiga och goda att göra gelé, saft och likör på?

PÅ BALKONG OCH TERRASS:

8. Gör en lasagneplantering med vårblommande lökar i en stor kruka eller balja för lång blomning nästa vår. Börja med att välja några olika sorter av vårlökar som blommar i olika perioder, ex krokus, vårstjärna och en narciss.

Plantera den sort som blommar senast nederst och varva ovanför med den nästtidigastblommande och överst i jordlagret hamnar den som blommar först.

Resultatet blir att till våren tittar krokusen upp först, redan i februari, för att när den har gjort sitt följas av vårstjärnan. På upploppet lämnar vårstjärnan över stafettpinnen till narcissen eller vilken lök du nu har valt som den senast blommande.

Gödsla gärna. Passa på att tillföra näring i jorden i samband med lökplantering, exempelvis med benmjöl.Foto: Blomsterfrämjandet Ibc
Lägg täcke över. Skulle det bli enstaka kalla nätter när dahliorna fortfarande är i full blom kan du täcka dem tillfälligt med fiberduk.Foto: Elisabeth Svalin Gunnarsson

Mer läsning

Annons