Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt stolen sticka ut

Ge hemmet ett lyft och låt gamla stolar bli ditt personliga utropstecken. Med färg, loppisfynd och nya tyger kan du få en möbel utan dess like.

Annons
Nytt liv. ”Att anlita en tapetserare är lite miljötänk. Man slänger inte, utan gör om”, säger Ingela Pettersson och tipsar om hur man kan tänka i nya banor när det gäller gamla stolar. ¿ En tapetserare förlänger livet för soffor, stolar, pallar och fåtöljer genom att klä möblerna i nytt tyg och renovera stoppning och fjädring. Foto: Tony Persson

– Stilkopior kan man gärna göra om, som den här från 1970-talet, den har ju inget antikvärde, säger Ingela Pettersson och visar på en karmstol i verkstadens skyltfönster.

Modellen ser ut som en 1700-talsfåtölj men stolen är alltså inte mer än omkring 40 år. Det är ett loppisfynd som Ingela har målat med lasyrolja i flera lager och sedan klätt med ett modernt mönstrat tyg.

Ingela Pettersson är möbeltapetserare i Västerås och klär om, stoppar om och renoverar stolar, fåtöljer och soffor.

– På loppis och auktion kan du få ett par tre stolar i nyrokoko från slutet av 1800-talet för en femhundralapp, då ska man tänka på vilken kvalité och vilket hantverk man får till det priset.

Med nytt och modernt tyg ger man stolarna nytt liv.

– Det är så lätt att vara låst vid hur det alltid varit. Jag tycker det är kul när man ser en stol med nya ögon, och gör något annorlunda, funderar Ingela Pettersson.

– Men man får väl fundera ordentligt på om man ska måla dem, för det kan man inte ta tillbaka när man väl börjat måla en träyta.

Ingela föreslår flera tips om hur man kan förnya stolar med enkla medel.

- Gamla stolar med fanerskador eller andra skador ¿i träet kan man måla. Fråga om råd i färghandeln. Vill man ha en perfekt yta kan man lämna in dem på lackering.

- Klä stolarna i olika tyger men som har gemensamma nämnare. Det finns exempelvis kombinationstyger där färgställningar och väv är lika medan mönster skiljer sig åt. På så vis kan du få en storblommig soffa med matchande randiga stolar.

- Överraska. Klä sitsen på en snirklig 1800-talsstol i ett modernt färgstarkt tyg i stället för det förväntade, som exempelvis sober plysch.

- Kontrastera. Välj ett grafiskt strikt mönster till en bullig rund stol och ett blommigt, böljande mönstrat till en kantig.

Man kan också fundera hur stolarna ska stå när man väljer tyg. En stol som inte står vid ett matbord, utan kanske vid en vägg eller trappa (och alltså är ett slags extrastol) kan med ett i ögonfallande tyg bli ett dekorativt föremål, mer än bara en möbel.

– Har man mycket enfärgat hemma kan en stol i mönstrad klädsel bli en inredningsdetalj som verkligen står ut.

Imiterar 1700-talet. Karmstolen är 40 år. Med färg och ny klädsel fick den en ny chans.
Stuns. En strikt stol kan bli ett föremål som sticker ut, med ett modernt grafiskt tyg.
Oväntat. Ett modernt handtryckt mönster överraskar på en 1800-talsstol.
Om trender. ”Nu är plysch tillbaka, i olika ytor och strukturer”, säger Ingela Pettersson.

Mer läsning

Annons