Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lovikka – inte bara en vante

Hantverksmode. Aldrig är den svenska hantverkstraditionen så påtaglig i hemmen som kring jul. Som hemma hos inredningsintresserade Sofia Hagelin, grundare av modeföretaget Heart of Lovikka.

Annons
tovat som tema. Sofia Hagelins julpyntade hall i 1920-talsvillan i Danderyd. Stickat och tovat är genomgående teman.

Sofia Hagelin är egen företagare med tre barn, och det är full fart i vardagen hemma i 1920-talsvillan i Danderyd utanför Stockholm. Runt jul försöker hon trycka på pausknappen. Då är det traditioner och familjemys som gäller. Men trots fokus på tradition är hon är inte rädd för förändring när det gäller juldekorationerna.

– Jag tycker att det känns kul att förändra. Varje år sorterar jag bort en julsak och skaffar någonting nytt. Ofta är det någon form av hantverk, men inte alltid. Det kan vara en designprodukt också.

Det stickade hantverket har de senaste åren kommit att prägla Sofia Hagelins liv. Det syns på julprylarna. Under julträdet i hallen har hon en tovad Heart of Lovikka-matta med handvirkad kant. På ett dörrhandtag hänger den tovade julstrumpan och under granen ligger en hög paket som damerna i husmodersföreningen i Lovikka har stickat.

– Det hör till att plocka fram mer hantverk och naturmaterial till jul, tycker jag.

Längtan efter traditioner har synts i trendrapporter de senaste åren. Men även om intresset för hantverk har fått ett uppsving är det fortfarande allt färre som ägnar sig åt det i praktiken.

Inte heller Sofia Hagelin har stickat mycket mer än de Lovikkavantar hon gjorde i slöjden en gång. Där-emot har hon rötter och släktingar i Kangos, två mil från Lovikka, i Tornedalen. Där har det stickats Lovikkavantar sedan 1892. Men nu är det bara några damer kvar i husmodersföreningen som stickar vantarna.

– Jag vill inte att traditionen ska dö ut. Jag kände när jag började ta reda på mer om sticktraditionen i Lovikka att mycket kändes så modernt. Det här är ett hållbart hantverk som på många sätt passar bra in i vår tid. Det är ett arv som förtjänar att föras vidare.

Sofia Hagelin bestämde sig 2009, med stöd från de stickande damerna i Lovikkas husmodersförening, att starta ett modeföretag med rötter i deras sticktradition.

Hon värnar det formmässiga ursprunget och försöker i så stor utsträckning det går att använda svensk ull. Tillverkningen är förlagd till Baltikum. Även om det mesta är maskinstickat ser hon till att detaljerna görs för hand.

– Det viktiga är att slutresultatet känns modernt samtidigt som det har en tydlig koppling till historien. Det är kontrasten i mötet mellan mode och hantverk som är spännande.

hantverk. Ett paket stickat i Lovikka av en av damerna i Husmodersföreningen.
Personligt. Stilleben med en gammal visbok från familjen, ett äpple och Sofia Hagelins egentillverkade adventsljusstake.
Tovad. Julstrumpa med handgjorda broderier.
STOCKHOLM 20131118  Hemma hos Sofia Hagelin som driver företaget Heart of Lovikka  Foto: Janerik Henriksson / TT / Kod 10010

Mer läsning

Annons