Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maria bygger hela hem i miniatyr

Maria Rohlin julpyntar dockskåpet. När hon inrett klart hemma började hon göra miniatyrer och inreda dock- och tittskåp åt andra.

Annons
Juligt. Julen har redan hittat till Maria Rohlins favorittorp Lillebo. Maria som är dockskåps- och miniatyrentusiast gör om dockskåpsmöbler och inreder dock- och tittskåp i  franskt lantlig stil.

Julen har redan hittat till Lillebo. Inne i Maria Rohlins 1800-talstorp, storlek litet, står julskinkan framdukad. Ljusen är tända och grankulorna glittrar när vi lyfter på taket för att kika in. Maria som älskar små ting har precis blivit klar med inredningen av sitt miniatyrtorp.

– Det kostade mig flera nätters sömn. Det krävs ett otroligt tålamod för att pilla med så små saker. Men har man som jag svårt att sitta still är det en bra koncentrationsövning, säger Maria Rohlin glatt.

Allt som går att hitta i ett hem återfinns i Marias dock-och tittskåp. Överallt i snickarboden trängs pyttesmå blommor, vaser, kaffekoppar, broderade kuddar och fållade handdukar. Det är fransk lantstil som gäller.

– Jag sitter i mitt kaosrum och shabbar (shabby chic) så att möbler och kuddar ser gammaldags ut, fast i modern stil.

Fiollådan efter farföräldrarna har hon också kopierat.

– Jag gjorde den efter originalet i tunt trä. Ofta när jag ser något intressant gör jag miniatyrer av det. Detaljerna är viktiga. Det ska se äkta ut hur litet det än är.

Marias karaktärsdockor av docklera som hon bränner i ugn är mäkta populära.

– Mina dockor är inte vackra eller ser dockskåpsaktiga ut. De är som vanliga människor. Moderna Prussiluskor med stora näsor helt enkelt. Ofta vill folk att de ska likna någon. Nästa projekt är att jag ska göra en Ernst som sitter och täljer till mitt 1800-talstorp.

Det som startade som en hobby har utvecklats till en företagsverksamhet med egen webbutik. När Maria inte jobbar som förskollärare inreder hon dockskåp åt andra. Eftersom kunderna föredrar att sätta upp tapeter i skåpen själva tillverkar hon tapeter och moderniserar möbler mer än tapetserar och målar åt andra.

– Folk vill gärna pula och dona själva. Men jag klär möbler med mina egna tyger och tillverkar rekvisita.

Miniatyrerna började med att hon inredde små hem åt sina hamstrar när hon var barn.

– De såg så roliga ut när de sprang omkring i mina skåp, säger Maria och skrattar.

Efter hamstrarna blev det Barbierekvisita och snart hade hon börjat inreda hela dockskåp. Någon gång började hon också samla på dockskåpsantikviteter.

– Mina grejer är samlarobjekt i skala 1:12, inte leksaker. Min stackars dotter har aldrig fått leka med mina samlingar. De går så lätt sönder. Men jag har gjort prylar åt henne. Det är så skört bara och inget som små barn kan leka med.

Maria har många vänner som samlar på dockskåp.

– Jag leker när jag inreder. Det är spännande att göra miniatyrer som ser verkliga ut.

Dockskåpen finns i olika stilar, från sagoslott till gamla soldattorp.

– Många börjar med minia- tyrer när de inrett färdigt hemma. De kanske gör ett slott därför att de inte har råd att bo i ett eller sitt föräldrahem i miniatyr för att minnas. Människor skapar livsöden, minns eller bara drömmer sig bort.

Trädgårdssoffa ska målas i ”shabby chic”.
Antikvitet. En riktig miniatyrram på gamla kungen och hans första hustru. ”Den har stått framme någonstans.”
I miniatyr. Allt är kopierat från ett originalkök.
Romantiskt. Även småfolk gillar nya trender. Maria Rohlin har inrett  lilleputtsovrummet i fransk lantstil.

Mer läsning

Annons