Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marint och matlagning på Strömskär

Strömskär. På en ö i Västerås skärgård har hemmafixaren Peter Ohlsson ordnat sig en riktig sommaridyll.

Annons
Ö-liv. När Peter Ohlsson slutar jobbet på eftermiddagarna tar han först bilen till båten, sedan båten till ön Strömskär. Ändå tar det inte mer än 20 minuter för honom att ta sig till sin stuga. Han och familjen är i stugan året om, men under sommarmånaderna flyttar de ut och bor över hela veckorna. ”Det är lugnt och så fint här, många västeråsare vet inte ens om att vi har en sådan fantastisk skärgård”.Foto: Rune Jensen

Från lägenheten och arbetet, som båda ligger i city, måste han ta sig med både bil och båt för att komma till sin stuga. Ändå känns skärgårdsön Strömskär så nära.

– Det tar bara 20 minuter att åka, så när jag sover här och ska till jobbet på morgonen behöver jag gå upp en halvtimme tidigare än vad jag gör i vanliga fall. Det är rätt fantastiskt, säger Peter Ohlsson medan han lägger till vid sin brygga.

Han och familjen njuter av stugan på ön året om, när isen lagt sig går de den sista biten över sjön till fots från Tidö-Lindö.

– Alla årstider har sin charm. Men så här på sommaren bor vi här heltid.

Peter visar runt på sin plätt av ön: bryggan, det stora trädäcket, uthuset, baksidan och stugan förstås. Värdet har mer än fördubblats sedan han köpte tomten för 800 000 kronor för snart nio år sedan. Då var stugan sliten, på den igenvuxna tomten fanns flera stora träd och skulle man ta ett dopp i sjön var man först tvungen att ta sig igenom vassen. Sedan hemmafixaren Peter fått stället i sin ägo har mycket hänt – och han har fortfarande ständigt pågående projekt.

Mulltoan har ersatts av ett riktigt badrum inomhus, en braskamin har installerats, trädgården har röjts upp och snyggats till, huset har målats och det har snickrats en hel del.

– Jag tycker det är roligt att greja. Inspirationen får jag från grannarna på ön. Här hjälps alla åt och vi lånar grejor av varandra när vi fixar, berättar Peter,

På trädäcket mot sjön har han skapat en ”ljugarbänk” med förvaring för stolsdynor och bensindunkar, intill utegruppen har han gjort ett förvaringsutrymme för dryck med en kapsylöppnare fastskruvad i luckan.

Stugan är inredd i vitt och blått. På fönsterbrädan i köket pryder en fiskmås, på vardagsrumsväggen hänger ett antikt schackel och i köket står en liten fyr.

– Vi gillar navystilen, det passar här. Det ska vara enkelt men med hög mysfaktor, säger Peter.

– Många inreder stugan med gammalt skit som blivit över från hemmet, men vi tycker om det här stället så mycket och vill ha fina saker som passar in – inte grejer som annars skulle kastas.

Mycket förvaringsutrymmen, planering och att inte krångla till saker är Peters bästa tips för små sommarboenden.

– Jag brukar plåta av vad jag har i kylskåpet med mobilen så att jag inte glömmer något eller råkar handla dubbelt.

De framtida planerna på ö-tomten är många men eftersom Peter är väldigt matintresserad lyfter han två av de viktigaste projekten:

– Jag ska göra om köket och så småningom ska jag göra ett utekök här, säger han och ställer sig på den lilla trallen vid husets högra knut och blickar ut mot den magnifika utsikten.

Se bildspelet här!

Han och familjen är i stugan året om, men under sommarmånaderna flyttar de ut och bor över hela veckorna. ”Det är lugnt och så fint här, många västeråsare vet inte ens om att vi har en sådan fantastisk skärgård”
Dryckesförvaring på bryggan, med kapsylöppnare i luckan, som Peter gjort.
Vardagsrummet. Braskaminen höjer mysfaktorn och värmer stugan på höst och vinter.
Den röda tråden i stugan och på tomten är de marina inslagen. Blått, vitt, lite rött och inredningsprylar i form av fyrar, fiskmåsar och segelbåtar.

Fixa Peters sillunch!

Peter Ohlsson är en hejare på matlagning och tipsar om en klassisk sillunch bland Strömskärsborna:

Lägg upp matjessill på en tallrik tillsammans med hackat kokt ägg, hackad rödlök och delad kokt färskpotatis.

Bryn sedan en stor klick smör – du vet att det är klart när det börjar bli brunt och doftar knäck.

Ringla smöret över ingredienserna på tallriken och strö slutligen lite gräslök på rätten.

Mer läsning