Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med passion för 1700-talet

Med en glödande passion tog Jan Östman sig an arbetet med att återställa interiören i huset från 1700-talet i byn Hed, där han och hustrun Leea bor. Det tog åtskilliga år och mycket kraft, men nu har det gamla stenhuset återfått sin själ.

Annons
Vackert.

– Det mesta av arbetet gjorde jag under de första sex åren. När jag ser mig omkring i dag känns det ofattbart hur mycket energi och arbete jag lagt ner. Jag har gjort precis allt själv, förutom murningen av kakelugnarna, det anlitade jag proffs till. Det svåraste har varit att få tag på allt gammalt byggnadsmaterial som jag behövde, säger Jan.

Han flyttade in för drygt 20 år sedan, då var huset moderniserat à la 1980-tal. När Leea och Jan efter giftermålet 1999 flyttade in tillsammans var renoveringen så gott som klar.

När man kliver över tröskeln i dag är det som att komma in i ett annat århundrade, 1700-talet.

Breda golvplankor, tygtapeter, handmålade tapeter, takmålningar, vackra kakelugnar.

Jan har dessutom satt in munblåst glas i husets alla fönster, som innebar kittning av 148 små fönsterrutor.

– Blåst glas i fönstren är viktigt att ha i ett gammalt hus, det ger ett helt annat ljus åt rummen. Men nu gläds jag åt allt arbete, nu korresponderar interiören med exteriören.

Köket gjorde de om 2004, då de bland annat tog bort köksbänken framför fönstret för att få en matplats med utsikt över slätten bort mot Karmansbo.

– Jag visste inte mycket om den här inredningsstilen innan vi träffades, men nu har jag helt ofrivilligt lärt mig, säger Leea och skrattar.

Visst har de fått kompromissa ibland. En soffa i förmaket/tv-rummet ville Leea absolut ha och så blev det.

– Janne skulle helst inte ha några möbler alls i huset.

– Det är egentligen vackrast så, replikerar han.

Jan har alltid vurmat för antikviteter och varit en flitig besökare av auktioner. Han letade länge efter ett hus där hans möbler och andra föremål med 1700-talsstil skulle passa.

Men allt måste inte vara gammalt för att få plats hemma hos paret.

– Man ska inte förakta Ikea, vi har även köpt en hel del ur deras 1700-tals kollektion, som tygtapeter, väggljusstakar och andra saker som passar in här.

Eftersom det saknas garderober i huset är de stora träskåpen, byråerna och skänkarna i rummen inte bara vackra att se på utan även praktiska.

Skulle paret flytta ställer skåpen däremot lite krav på den nya bostaden. Takhöjden måste minst vara som den i Hed som varierar mellan 2,90 till tre meter.

– Vi har tankar på att flytta till Västerås. Från början bodde min son och Jannes son här hemma. Men nu har bara Jans 19-åriga son kvar sitt rum här, säger Leea.

Leea arbetar i Västerås på Carlforsska gymnasiet som assistent och Jan som biblioteksassistent i Surahammar. Det blir åtskilliga mil av pendlande varje arbetsdag.

– De årliga bensin - och uppvärmningskostnaderna är höga och vi vill ju kunna ha pengar kvar att resa för också. Jag har barn och barnbarn i Västerås och de vill jag träffa oftare, säger Leea.

Förmaket/Vardagsrummet. Jan och Leea sitter i soffan under en porträttmedaljong, som Jan köpt på auktion. Tygtapeten är från Ikeas 1700-tals kollektion, lampetterna hade Leea med sig till boet.
Hantverk. Den fantastiska takmålningen är inte, som man skulle kunna tro, ett verk från 1700-talet. Jan har komponerat mönstret och målat det med oljefärg. ”Jag målade takplankorna när de låg på golvet, men fick sätta upp det en gång för att se var bårderna skulle målas.
Det svenska golvuret, från 1770 köpte Jan på auktion på 1980-talet.
Karl XII. ”Ett fynd för 5 000 kronor”, säger Jan. ”Det fulaste han dragit hem”, säger Leea.
Sovrummet. En av husets fyra kakelugnar står i sovrummet, alla är fullt användbara. Jan har även byggt en öppen spis av gammalt tegel i salen.
Förmaket. Jan och Leea i favoritrummet. Soffan och mattan är bland de få inredningsdetaljer som inköps nya till hemmet. Det svenska golvuret från 1770 köpte Jan på auktion på 1980-talet.
Med historia. Vapensköldarna hade innan Jan köpte dem suttit i Hakarps kyrka och senare använts som bakstycke på en byrå.
Tallrikshyllan i köket. Leeas favoritmöblemang är tallrikshyllan.
1760-tals huset. Jan flyttade in julen 1990 och började genast med renoveringen. ”Det mesta gjorde jag under de första sex åren”, säger han.
Annons