Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mycket jobb att bygga drömlyan

Högst upp i huset med tinnar och torn på Knutsgatan byter rummen plats med varandra, samtidigt skapar Andrée Ulriksson sin drömlägenhet.

Annons
Inte en gryta i sikte. Lägenhetens gamla kök har blivit sovrum. Golvet är i laminat och kommer att vara genomgående i hela lägenheten. ”Det kostar nog inte mer än 100 kronor kvadraten, jag tycker inte att det måste vara det dyraste”, säger Andrée.

Hälften är så gott som klart – skinande rent, nymålat och fräscht. På golvet i den provisoriska dörröppningen mellan byggarbetsplats och färdig lägenhet ligger en lapp med uppmaning att ta av sig skorna.

Andrée Ulriksson fick tillträde till trerummaren den 1 november och satte genast i gång med att genomföra sina planer.

– Jag fick nys om lägenheten och kände att det fanns möjlighet att realisera min dröm lägenhet här. Det mesta har jag gjort själv, oftast försöker jag jobba långa dagar på helgerna, berättar Andrée, som är byggnadsingenjör.

Den nya planlösningen innebär att lägenheten får en privat del (med klädkammare, badrum och sovrum) och en del för socialt umgänge (öppen planlösning i hall, kök vardagsrum och den tidigare klädkammaren).

Till det färdigställda hör badrummet (bland annat bubbelkar och ny inredning), passagen/hallen, klädkammaren och sovrummet.

Sovrummets naturliga ljusinsläpp med fönster åt två håll har förstärks med Led-spotar i taket. Belysningen är energisnål och har lång hållbarhet, dessutom alstrar den inte värme på samma sätt som halogen.

Ännu finns bara ett fåtal möbler i lägenheten. En säng och en kohud på golvet är hela möblemanget i sovrummet.

– Jag skulle kunna flytta in nu egentligen, det är mest att köket inte är klart, som gör att jag väntar.

Litet fler grejer ska in, men Andrée gillar när det är luftigt och lättstädat. Han funderar ett tag innan han formulerar sig kring sin stil, och landar i ”skandinaviskt strikt”.

En tv ska i alla fall upp på väggen och en divan ska in. Gardiner, som fångar tonerna (guld och silver) i den tapetserade väggen, är beställda.

I den del av lägenheten som är nyrenoverad (och nästan klar) ligger ett mörkt ekimiterande laminatgolv från Bauhaus.

–Det kostar nog inte mer än 100 kronor kvadraten, jag tycker inte att det måste vara det dyraste, säger Andrée.

Samma sorts golv ska ligga i hallen, vardagsrummet och köket. Nyanserna i golvet har Andrée tagit upp i fönsterbrädorna i sovrummet, och även i kökets bänkskiva kommer det mörka trät att gå igen.

Något annat han gärna fångar upp är byggställningar. Planen är att klädkammarens väggar ska kläs med begagnade byggställningar. Har Andrée turen med sig får han tag på så mycket ställningsmaterial att han kan förverkliga nästa idé: att göra gardinstänger av ställningsdelar.

Allt är inte nytt, köksskåpen har han monterat och satt upp i det nya köket. Handtagen ska bytas, en ny bänkskiva ska in och stänkskyddet över bänken blir en rökfärgad spegel.

– Det kommer att förstora rummet.

Tidigare var det barnrum där köket nu byggs. En vägg är nedtagen, jobbet att bygga ihop två sovrum till ett öppet kök med vardagsrum pågår på en yta belamrad med kartonger, maskiner och bråte. En ritad ruta på golvet visar var köksön ska stå.

Att byta plats på kök och badrum och riva väggar i den här utsträckningen är ingenting Andrée rekommenderar den genomsnittlige hemmafixaren, han tycker att man ska ta hjälp av yrkeskunniga både i planering och utförande.

– Det är farligt att luras av tv-program där en ombyggnation görs på en timme.

En ytlig tågordningen för projektet sammanfattar han:

1 Börja med att få tag på ritningar över lägenheten, då kan du se förutsättningarna och spelreglerna för att fördela ytan.

2 Ställ dig frågan om det är värt att flytta ett kök? Vad kostar det? Vad blir konsekvenserna för energi och avlopp?

3 Gör en budget för vad bygget får kosta.

4 Ta hjälp med el och avlopp. Drygt 200 timmar uppskattar Andrée att han kommer lägga på trean innan den är klar.

Vad vill du absolut inte se i din lägenhet sedan, när allt är klart?

– Damm, jag gillar när det är rent.

Till vänster är den gamla planlösningen för trean, och till höger är Andrées nya planlösning
Inte en gryta i sikte. Lägenhetens gamla kök har blivit sovrum. Golvet är i laminat och kommer att vara genomgående i hela lägenheten. ”Det kostar nog inte mer än 100 kronor kvadraten, jag tycker inte att det måste vara det dyraste”, säger Andrée.
Klädkammare i gamla vardagsrummet. Det ska bli klädhängare runt väggarna. ”Jag ska försöka få tag på begagnat byggställningsmaterial”, säger Andrée.
Kontrast. Blandarna i svart fångar upp den svarta kakelraden i det till stor del vita badrummet som har fått ny inredning och ett bubbelbad.
Kontrast. Blandarna är utbytta.
En bit kvar. Andrée Ulriksson är byggnadsingenjör, som även innan han utbildade sig ”hållit på att renovera och snickra”. I ett sekelgammalt före detta Mimerhus, numera bostadsrättsförening, gör Andrée om planlösningen och helrenoverar själv en trea. I hallen och vardagsrummet hopar sig nya och gamla grejer som väntar på att få sin placering, eller på utrangering.
Två bli en. De gamla sovrummen slås ihop och blir kök/vardagsrum. Köksskåpen från gamla köket har Andrée återvunnit.
Hus med historia. Huset med adress Knutsgatan 11 är byggt omkring sekelskiftet 1800–1900, lägenheten har tapetserats om otaliga gånger.

Mer läsning

Annons