Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När är det rätt tid att kapa i fruktträden?

Frågorna är många – svaren likaså. Måste äppel- och päronträd beskäras? Ska det ske varje år? När är bästa tiden? Trädgårdsmästare Lotta Bjerkö Sjölund hjälper till att reda ut begreppen i precis rättan tid.

Annons
Vartannat år räcker. Ett gammalt äppelträd behöver inte beskäras varje år.Foto: Katarina Kihlberg

Det handlar inte om hur fruktträd ska beskäras, något som vi trädgårdsägare önskar få ett allomfattande och pedagogiskt svar på.

− Hur ett träd ska beskäras beror på hur gammalt det är, hur det har behandlats fram till nu och hur det mår överhuvudtaget. Egentligen behöver man alltid ta en titt på det specifika trädet innan det går att ge ett klart svar på frågan hur det ska beskäras, säger trädgårdsmästare Lotta Bjerkö Sjölund.

Nu är frågan i stället varför vi beskär våra äpple- och päronträd?

Så här skriver Klaus Vollbrecht, Gustaf Alm och Han Veltman i Beskärningsboken: ”Egentligen är all beskärning naturstridig! Det som skärs bort är förlorat och växten är försvagad.”

Ändå har de skrivit en hel bok om beskärning! Hur kan det komma sig? Jo, det är nämligen så att vi beskär våra odlade fruktträd, och har troligtvis gjort så i alla tider, för att det trots allt för med sig vissa vinster:

• Ljuset kommer lättare till så att frukterna blir friska, goda och får bra färg.

• Trädets grenar blir tjockare och kraftigare och tål påfrestningar från väder, vind och från tyngden av frukterna bättre − förutsatt att beskärningen har gjorts på rätt sätt.

• Beskärning av unga träd stimulerar tillväxten och ger ett välformat, större och starkare träd som står kvar när det stormar – även här förutsatt att beskärningen görs på rätt sätt.

• Döda och skadade grenar som inte gör trädet något gott rensas bort efterhand.

Måste äpple- och päronträd beskäras varje år?− Endast unga träd behöver beskäras varje år. Detta under själva uppbyggnaden av trädet, som startar året efter planteringen och varar i 3 till 5 år, ibland mer. Beskärningen stimulerar nytillväxten och trädet formas för att kunna få ett långt och friskt liv, svarar Lotta.

Äldre äpple- och päronträd som har fått en bra uppbyggnad behöver inte beskäras mer än vartannat, vart tredje år. Ibland visar det sig att det räcker med ännu mindre.

− Återigen är det viktigt att se till varje enskilt träd och hur det mår. Men varje år behöver äldre välskötta träd definitivt inte beskäras, konstaterar Lotta.

Det finns dock exempel på när även äldre träd under en period kan behöva beskäras varje år. Vi kommer till det längre ner.

När är bästa tiden att beskära äpple- och päronträd?Många av oss har hört att äpple- och päronträd ska beskäras antingen på vårvintern eller under den så kallade JAS-perioden (juli, augusti och september). Vad är det då som avgör vilken period vi bör välja?

Först vill jag reda ut vad som menas med vårvintern:

− Vårvintern är från februari och fram tills knopparna på trädet sväller, vilket så klart varierar i olika delar av landet. Om du är orolig för att det börjar bli för sent kan du göra ett provklipp, vänta lite och se om snittet blir fuktigt. Då har saven börjat stiga i trädet och du får vänta med beskärningen tills JAS eller till nästa år, berättar Lotta.

Vårvinterbeskärning stimulerar tillväxt!När ett träd som har beskurits under vårvintern vaknar på våren går en reaktion genom trädet som signalerar att här har möjligheten till att producera ordentligt med bladmassa gått förlorad. Grenarna som försvunnit måste ersättas så att trädet kan få en tillräckligt stor bladmassa för att försörja trädet med energi under växtsäsongen. På så vis stimuleras tillväxten av beskärningen.

Beskär gärna äldre träd under JASEtt äldre träd som beskärs hårt under vårvintern reagerar genom att skjuta ut mängder med så kallade vattenskott eller nödskott när det vaknar på våren. Detta är inga värdefulla grenar för trädet på lång sikt utan bara en panikåtgärd för att snabbt återskapa förlorad bladyta.

− Ett äldre träd beskärs med fördel under JAS då reaktionen på beskärningen inte blir så kraftig. Men även då beskärs det med försiktighet. Har trädet redan blivit för hårt beskuret och skjutit massa vattenskott gäller det att gå lugnt fram. Beskär max 1/3 av vattenskotten varje år, berättar Lotta.

Skulle du exempelvis ta över en tomt och upptäcka att det finns äpple- och päronträd som beskurits alldeles för hårt kan du alltså ge de några års försiktig beskärning varje år under JAS för att klippa tillbaka vattenskott och lugna ner tillväxten. När trädet har fått en normal tillväxt igen, efter din skonsamma behandling, kan en lätt beskärning ungefär vartannat eller vart tredje år vara lagom.

Beskär gärna unga träd på vårvinternUnga träd har i stället en fördel av att beskäras på vårvintern. De behöver komma igång och växa till sig och får då en extra skjuts av att beskärningen sker i vila. När trädet sedan vaknar efter vintervilan triggas trädet igång av beskärningen och tillväxten gynnas.

Kan ett gammalt fruktträd få gå i pension?Min sista fråga till trädgårdsmästare Lotta Bjerkö Sjölund är om gamla äpple- och päronträd kan få gå i pension genom att vi slutar beskära helt och hållet:

− Med tiden blir tillväxten och fruktsättningen hos ett fruktträd mindre, så fruktmässigt kan de pensioneras men kan absolut behållas som prydnadsträd och behöver då oftast ingen beskärning. Träden blir inte fula av att inte bli beskurna, bara lite risiga med tiden men då går det bra att gallra. Träden mår heller inte dåligt av att inte beskäras, förutsatt att tillväxt och fruktsättning avtagit ordentligt.

Fröjd som kommer. Äppelblomningen ligger och väntar framför oss. Foto:Katarina Kihlberg
Skör skönhet. Blomningen varar sällan länge men är alltid vacker när den är.Foto: Helena Bergenhamn
Dubbel glädje. Vi har äppelträd i trädgården både för fruktens och för skönhetens skull.Foto: Katarina Kihlberg
Annons