Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När är det som vackrast?

Nu är min trädgård som allra finast. Det var den i mitten av maj också, när fruktträden blommade. Stilla julikvällar, när grönskan är som allra djupast, brukar jag utropa att ”finare än så här blir det inte” och i början av september ska vi inte tala om, när hela trädgården doftar av jord och mogen frukt och ljuset är alldeles varmt över hela härligheten. Trädgården är helt enkelt som vackrast nu, då och sen!

Annons
Foto: Katarina Kihlberg

1. Ge höga perenner stöd innan de riskerar att böja sig av blommornas tyngd eller av ett slagregn. Gör egna snygga stöd av pil eller bambu eller köp vackra ställningar som blir ett blickfång i sig.

2. Gallra i de tidigare sådda grönsakbäddarna så att varje planta får bättre plats att utvecklas och växa sig stor och fin. Kanske kan man få ett första kok med söta, mjälla babymorötter av de bortgallrade?

3. Vårens lökblomning är snart över helt. Bladen och vissna blommor står dock kvar och visar var lökarna finns. Fundera över hur du vill ha det till nästa vår och memorera nu var du vill plantera nya lökar till hösten. I höst ser du nämligen inte var vårens lökar kom upp.

4. Klipp gräset ofta men inte så mycket varje gång. Mellan 4 och 5 cm bör du lämna kvar för att få en slitstark och torktålig gräsmatta. Gödsla gärna en gång till före midsommar men låt sedan bli fram till augusti.

5. Rensa ogräs men låt de inte ta över det roliga i trädgården. Det är bra att få bort ogräs innan de blommar över och bildar frön, så hindrar du en del av spridningen. Plantera tätt i rabatterna så håller du mycket ogräs borta. Luckra öppen jord med jämna mellanrum så har ogräset svårare att få fäste.

6. Har du penséer och violer kvar i krukorna men tycker de börjar se trista ut? Ta bort alla vissna blommor och skär ner plantan lite så kommer det snart nytt, fräscht och blommande!

7. Skörda rabarber! Plantan mår bara bra och blir mer produktiv av att skördas. Dessutom smakar stjälkarna som bäst i början.

8. Fokustips för balkongen: Odla sallat och bladgrönt i kruka. Välj stora krukor – ju större mängd jord desto mer vatten kan hållas kvar i krukan. Se också till så att det finns dräneringshål i krukan. Använd en planteringsjord av god kvalitet och blanda gärna upp den med små lecakulor.

Så själv: Det är enkelt och kul att så själv. Sätt fröerna i rader eller en cirkel, zick-zack eller bredså över en stor kruka. Hur djupt fröet ska sås står på påsen för respektive sort. Det krävs ingen hård gallring av bladgrönt eftersom de ska skördas efterhand som de kommer upp. Gallra så att de inte trängs men ändå rör vid varandra. Många sorter kan du så i omgångar hela sommaren för skörd långt in på hösten.

Köp färdiga plantor: Många handelsträdgårdar säljer idag färdiga krukor med sallat och bladgrönt av olika slag. Dessa kan du köpa om du snabbt vill ha matnyttig grönska i dina krukor och kärl.

Skötsel och skörd: Bladväxter kräver inte massor med näring men de vill ha jämn tillgång på den. Näringen som du tillfört krukorna i starten räcker till den första skörden. Därefter är det bra att stödgödsla med flytande näring som tillförs när du vattnar.

Skörda genom att skära av den mängd blad du behöver för tillfället några centimeter ovanför jordytan eller klipp av så många blad du vill ha. Det växer snart ut nya skott för ytterligare en skörd på samma planta.

Mer läsning

Annons