Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu börjar det på riktigt

Så sakteliga klär sig naturen i grönt. Katarina Kihlberg från trädgårdssajten Odla.nu ger dig akuella tips. Det går nästan att se skillnad från dag till dag, även om det bara handlar om att en knopp blir lite bulligare. Håll dig lite lugn i trädgården − ta en sak i sänder och glöm inte att lyfta blicken mellan spadtagen och se så härligt det är i din trädgård nu.

Annons
1. Äntligen, nu kan du börja plantera. Foto: Katarina Kihlberg2. Plantera jordgubbar i väldränerad jord med ca 30 cm mellan plantorna. Gubbarna vill ha mycket sol. Foto: Per-Ola Holm/Arkiv3. Gilla nässlor och kirskål. Plocka så späda blad som möjligt och gör paj, soppa eller pesto. Foto: Sanna Sjöswärd/Arkiv

När löven klär häckar och prydnadsbuskar är det lätt at se vilka grenar som har dött i vinter. Klipp bort döda grenar ända ner till marken så blir busken snyggare och det som lever får mer plats och ljus.

Nu går det utmärkt att plantera! Köp ny fin planteringsjord som blandas med den befintliga. Se till så att det som ska planteras är genomvattnat när det sätts i jorden. Vattna riktigt ordentligt direkt efter planteringen och ungefär var tredje dag tills det nyplanterade har etablerat sig. När du tror att du vattnat klart – vattna lite till!

Perenner kan vi lockas köpa nästan som en påse godis. Det blir lätt en salig blandning av allt som ser fint ut. Ge dig ut i plantskolan nu och hämta inspiration. Åk sedan hem, sätt dig i solskenet och planera. Välj inte för många olika utan hellre färre men flera av varje sort, som planteras i grupper om minst tre.

Plantera jordgubbar ¬i mullrik och väldränerad jord med ca 30 cm mellan plantorna. Gubbarna vill ha mycket sol men är i övrigt lätta att sköta. Välj sorter som mognar vid olika tidpunkter för lång skörd.

Gilla nässlor och kirskål! Plocka så späda blad som möjligt och gör paj, soppa eller pesto. Nyttigt, gott och ett bra sätt att bli lite kompis med ogräset när det inte går att få bukt på det.

Rengör och olja altanen innan du belamrar den med krukor och möbler. Hinner du inte olja så finns altanen kvar nästa år i alla fall!

OM ATT SÅ GRÖNSAKER

Ett engelskt trädgårdsmästarknep lyder: Om du vill ta reda på när det är dags att så – ta av dig byxorna och sätt dig på marken. Tycker du detta känns lite väl djärvt kan du i stället ta reda på om jorden har rett sig. Det har den gjort när du kan kratta jorden utan att den kletar fast vid krattan − då vet du att såsäsongen har startat. Men fortfarande är det viktigt att ta reda på hur varje enskild gröda vill ha det. Vissa sorter, som bönor, vill ha högre jordtemperatur än exempelvis sallat och kålväxter. Läs därför alltid på fröpåsen! Har du inte sått grönsaker förut så börja i liten skala – nästa år kommer du vara sugen på mer!

PÅ BALKONGEN

Plantera sommarblommande lökar som gladiolus, dahlia och ranunkel direkt i kruka så kan du se fram emot en läcker blomsterprakt. Plantera i lucker och näringsrik jord. Läs på förpackningen för att se planteringsdjup och skötsel för varje enskild sort.

Jordgubbar och smultron på balkongen är lika dekorativt som gott! Plantera i mullrik jord i krukor eller lådor eller välj en hängande sort för ampel. Tänk på att planteringskärlet ska ha dräneringshål. Prova olika sorter och färger som ger bär vid olika tidpunkter på säsongen.

Jordgubbar
Kirskål ogräs
Annons