Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu drar loppissäsongen igång

När värmen börjar smyga sig på är det hög tid för bland annat bakluckeloppisarna att dra i gång. Anna Sandberg ger tips och råd på hur du ska tänka kring begagnat.

Annons
UPP OCH NER. När Anna Sandberg besöker loppisar vill hon gärna klämma och känna på det som står i hyllorna. Hon vänder gärna upp och ner på saker och ting för att hitta den där stämpeln som talar om vem som är tillverkaren.

På Brödet och fiskarna i Västerås är det ruljans även en vanlig torsdag eftermiddag. Trenden att handla saker på loppis, Tradera och på olika andrahandsmarknader är på sin topp.

Anna Sandberg pryder sin lägenhet med främst begagnat. Med åren har hon blivit en riktig loppisräv.

– Jag gick och lyfte på föremål hemma hos vänner och bekanta och har lärt mig att känna igen stämplar och vem som är har gjort dem.

När Anna går runt bland hyllorna känner och klämmer hon på olika ting. Hon vet precis var favorithyllorna med glas och keramik står. Finns det tid över åker hon gärna hit en gång i veckan i sökandet efter de där unika prylarna.

– Man kan ju inte bestämma i förväg vad man ska hitta. Det är jakten som är det roliga med att gå på loppis. Man vet aldrig vad man kommer hem med.

Hon tror att den uppåt-gående ”hypen” kring just second hand och att handla begagnat delvis har att göra med att människor har fått ett ökat miljötänk. Det finns även ett större utbud att välja bland jämfört med för ett antal år sedan.

– Människor vill inreda mer personligt och inte köpa allting från Ikea. Man vill skapa en egen stil. Blanda gammalt med nytt.

I Annas hem hittar man inte så många Ikeaföremål, om hon inte har hittat dem på loppis förstås. Inredning står högre i rang än kläder. Med åren har hon också blivit mer noggrann med vad hon köper.

– Jag försöker hitta saker som jag verkligen vill ha och lägger heller lite mer pengar på en sak. När jag började gå på loppis blev det lätt att jag köpte på mig mer. Jag har blivit mer kräsen.

Anna tycker att många kan ha stor nytta av att leta sig runt bland second handaffärerna. Inte minst barnfamiljer.

– Barnkläder slits ju inte lika mycket som vuxenkläder och det är ju onödigt att bara kasta iväg dem.

Personligen tycker hon inte att man ska gå på loppis för att leta efter de där ”ekonomiska fynden”. Man ska satsa på det man verkligen tycker är fint.

Om man nu ger sig ut i loppisdjungeln finns det några saker som Anna tycker att man ska tänka på.

– Det ska vara helt och det ska vara rent. Speciellt när man handlar kläder. Men ju ’fräschare’ en loppis är, desto svårare kan det vara att göra de där riktiga fynden.

Nu när det börjar bli säsong för loppis tycker hon att man ska försöka ge sig iväg till mindre orter för att hitta de där udda sakerna. Det mesta går att införskaffa på loppis enligt henne själv. Allt förutom en kategori.

– Skyddsutrustning. Jag tycker inte att man ska handla ridhjälmar, cykelhjälmar eller bilbarnstolar på loppisar. Det ska man satsa på att köpa nytt.

DÅLIG STÄMPEL. Anna tittar på en keramikvas, förmodligen en Gabriel Burmeister. Markeringen under vasen är dock knappt synbar.
Inredning före kläder. När hon besöker en loppis dras hon direkt till hyllorna med keramik och glas.
För nöjes skull. Syftet med att gå på loppis ska inte vara att göra ”ekonomiska fynd” tycker Anna. Man ska köpa sådant man verkligen tycker om.

Ett urval loppisar i Västmanland

Bra och begagnat: Fagersta.

Sigurdsloppan: Västerås.

Brödet och fiskarna: Västerås och Köping.

Hela människan: Sala.

Gåvan: Norberg.

Surahammar: Vid OKQ8 brukar det vara bakluckeloppis sista söndagen varje månad under sommaren.

Kungsörs second hand återvinning: Kungsör.

En hjälpande hand:Hallstahammar.

Kolla annonser i tidningar, anslagstavlor och skyltar längs vägen. Där kan du få information om tillfälliga loppisar och auktioner. Obs! Vissa av loppisarna ovan kan ha stängt under sommaren.

Loppistips till nybörjaren

Åk utanför stan, till mindre orter. Där kan

man oftare göra de riktiga fynden. I större städer blir det lätt utplockat.

Ta alltid med kontanter om du åker till mindre ställen.

Pruta kan man alltid försöka med, men gör det med måtta.

Köp saker som är hela och rena. Speciellt kläder.

Använd ögonen och näsan när du går runt och letar.

Mer läsning

Annons