Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya fröer för små odlingar

Odla dina grönsaker i krukor och tråg på balkonger och altaner. I år finns gott om frönyheter som passar för odlare i det lilla formatet.

Annons
Den gula tomaten Peardrop från Rara växter lämpar sig väl för odling i kruka eller ampel

Drömmen om köksträdgården är i allra högsta grad levande 2012. Intresset för fina råvaror och omsorgsfull matlagning är som vi vet på topp. Även den som bor i staden ska kunna driva upp sina egna grönsaker.

Överraskande varianter av lök, ärtor, paprika, gurka och kryddor är några av de nyheter som passar för odling på begränsat utrymme.

För att utnyttja utrymmet till max och ta vara på höjden, kan ampelodlade tomater vara en bra lösning. Exempelvis har Raraväxter.com Peardrops, gula tomater.

Brittiska Thompson Morgan bidrar till kompaktköksträdgården med vårlökarna Purplette och Pompeii. De kan sås direkt i fönsterlådor eller urnor utomhus, med start i april.

Danska fröbutiken gourmetgarage.dk säljer italienska fröer från Franchi (ett fröföretag grundat 1783 och som fortfarande drivs av samma familj). En av nyheterna är snövita rädisor. Varför inte testa att odla dem i låda på balkongen i sommar? En annan nyhet från Gourmetgarage.dk är en förpackning med frödisketter (fiberdukar med infällda frön från kryddväxter). Stoppa i jordfylld kruka, täck med jord, vattna och vänta.

Den som har en riktigt varm och skyddad balkong, inglasning eller växthus kan testa att odla minislanggurkor, från Raraväxter.com.

Weibulls satsar på exotiska grönsaks- och kryddnyheter. Kanske är det svårt att odla kinakålen Michili Cantoner på balkongen, men en kruka persisk kummin kanske ryms? Eller en planta pepparmint till sommaren svalkande mojito-drinkar eller experiment med färska vårrullar?

Liten och nätt. Den mörklila sockerärten Shiraz blir omkring en meter höga och är en mycket lämplig krukodling.
Gurkregn i sommar? Lyckas du väl med gurkan kommer växten ge dig gott om frukt på sensommaren.
Den gula tomaten Peardrop från Rara växter lämpar sig väl för odling i kruka eller ampel
Snövita. Italienska Franchi har tagit fram vita rädisor.
Kryddstarkt. En ny chilisort hos Örtagården, fröfirman med massor av chili. Det här är Cajamarca med drag av körsbär och Habanero. Foto: örtagården.

Mer läsning

Annons