Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt kök efter sex veckors stök

Gipsskivorna rök och kakelplattorna yrde, golvlager bändes upp, spånisolering skottades ut och skåpstommar återanvändes. På sex veckor renoverade Tanja Thunman, 31, köket hemma i villan utanför Surahammar.

Annons
Finurligt. Dekorfilmen från Bauhaus gjorde de nyköpta luckorna till personliga accenter. Handtagen är gamla och återanvända. Schackrutig matta kostade omkring 2 000 kronor ”Det var nog den största enskilda kostnaden” säger hon.

– Min stil är en blandning av retro, lite ¿industrikänsla, kitsch och en jäkla massa personlighet, säger hon om resultatet.

Tanja Thunman flyttade in i sitt hus i maj 2008 och började snart irritera sig på att arbetsytorna i köket var så dåliga.

– Det var dåligt planerat helt enkelt. 40 centimeter var bänkytan att arbeta på. Och dessvärre var det mesta snett!

Hon bestämde sig för att bygga om, och så billigt som möjligt. Det första Tanja gjorde var att kontakta ett stort företag som säljer kök för att få hjälp med att rita upp en skiss över rummet och råd om hur hon skulle kunna nyttja ytan bättre. Det viktigaste var att få mer plats för hackande, matlagning och bakning – kökarbete med andra ord.

När planen var klar, skred Tanja till verket med arbetet. Den 19 september 2011satte hon igång. Sex veckor senare höll hon kalas i det nya köket.

– Jag är hyfsat händig, men jag har fått råd och lite hjälp av min pappa och min farbror.

Först plockade hon ner alla skåp och behöll stommar och luckor för att återanvända.

Hon hade hoppats på att trägolvet under laminatmattan skulle vara i skick att ta fram och putsa upp. Efter att ha skalat bort fyra lager mattor (laminat, plastmatta, laminat och plastmatta) kunde hon konstatera att trägolvet var förstört av lim och slitage. Innan Tanja la ett helt nytt golv öste hon ut 15 centimeter spån, isoleringen i bjälklaget.

– Det var skönt, trots allt jobb, att jag kunde se att huset var friskt och utan skador under golvet.

Efter golvet stod väggarna på tur. Tanja rev ner kaklet och gipsskivorna och satte upp nytt innan hon monterade upp skåpen .

Genom att byta plats på spis och diskbänk fick hon ny bänkyta. Några ledningar har hon, med hjälp av sin farbror som är rörmokare, dragit om. Hon har flyttat ett element, vilket gjorde att hon kunde bygga en bänk med underskåp utmed ena ytterväggen.

En av de första invigningspresenterna var en riktig lyxattiralj, som absolut inte hade gått in i det gamla köket – en diskmaskin.

Skåpluckorna som satt i det gamla köket tillverkades inte längre, och för att skapa en helhet klädde Tanja de nyinköpta luckorna och några av de gamla med zebramönstrad film.

För att hålla nere kostnaderna har hon återanvänd material som exempelvis lister, letat på loppisar och i fyndhörnor. På så sätt höll hon ner kostnaderna och renoveringens budget på 15 000 höll.

– Mer skåpförvaring har jag inte fått men målet var att skapa bänkyta och det har jag lyckats med. Det blev ett ljust och praktisk, precis som jag ville.

Före. Elementet flyttade ¿Tanja och fick plats med underskåp och arbetsbänk.
Finurligt. Dekorfilmen från Bauhaus gjorde de nyköpta luckorna till personliga accenter. Handtagen är gamla och återanvända. Schackrutig matta kostade omkring 2 000 kronor ”Det var nog den största enskilda kostnaden” säger hon.
Uttaget. Nyköpta detaljer ger retrokänsla.
Nytt fynd. Diskbänken hittade Tanja i en fyndhörna och med dess nya placering fick en diskmaskin plats under bänken.
Målmedveten. På sex veckor rev Tanja Thunman det gamla dåligt planerade köket och byggde ett nytt med hjälp av delar från det gamla och nyköpta fynd. Missa inte mikron som fick nytt liv med dekorfilm. ”Jag brukar säga att jag gillar att renovera men när jag är uppe i det hatar jag det” säger Tanja som ändå blev klar enligt planen samtidigt som hon jobbade heltid.

Mer läsning

Annons