Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Och vinnare är...

Stina Brunnegårds idéer om laddningsstation för elcyklar, effektiv hantering av tvätt och hur vi plockar ihop vår egen matkasse via nätet tog priset. Hon är vinnaren i tävlingen om Framtidens boende.

Annons
Prisade visionärer. Stina Brunnegård med nio månader gamle sonen Olle är en glad vinnare av en elcykel. Tvåan i tävlingen, Andreas Gerhardsen, vinner en dag på parken Zoo med hela familjen. Andreas har bland annat lämnat ett spännande förslag om hur vi skulle kunna åter-använda vårt duschvatten. Trean i tävlingen, Urban Fredell, var inte med vid prisutdelningen.

– Det var bredden i Stinas förslag som blev avgörande, säger Eva Favaro, marknadschef på Mimer.

– Det omfattar allt från persontransporter till smart förvaring i hemmet och vi kommer att kunna använda flera av hennes förslag i den färdiga lägenheten.

Eva Favaro ingick tillsammans med VLT:s nyhetschef Alisa Bosnic och seniorkonsulten Bo Karlsson på byggföretaget NCC i den jury som utsåg vinnarna i tävlingen.

Stina Brunnegård skrev sitt vinnande förslag en kväll då hennes man Micke var ute. Hon är en problemlösare och har uppfunnit ett kabelskåp hemma i köket där hon dragit in grenuttag och samlat alla elektroniska småprylar och laddare. Ett sådant skåp ingår i hennes framtidsbild. Det är litet och grunt, lättplacerat och lättåtkomligt.

När det gäller tvätt försöker hon att tvätta full tvättmaskin varje gång och torktumla så lite som möjligt. Hon använder skoskåp till sortering av tvätt i de olika lådorna. Stina har föreslagit en flexibel konstruktion som gör att ungefär som man öppnar ett fönster kan man vrida tvättställningen och torka tvätten utomhus. Det ska vara enkelt att torka tvätten.

Hon tror inte att vi om 15 år beställer hem Linas matkasse med rätter som Lina har plockat ihop. Vi kommer att vilja plocka ihop middagen själva via hemsidan. För att maten ska förvaras på ett bra sätt föreslår hon ett för fastigheten gemensamt kyl- och frysutrymme dit maten levereras.

Hennes förslag om ett gemensamt förrådsutrymme med laddningsstation för elcyklar – och varför inte även elbilar? – är ytterligare ett sätt att tänka både praktiskt, miljöanpassat och framsynt.

Mer läsning

Annons