Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Odla bladgrönt i pallkrage

Ett par pallkragar med olika sorters bladgrönt borgar för en lång säsong med färska, inbjudande, egenplockade sallader! De kan placera odlingen precis där du vill ha den och storleken på din trädgård spelar ingen roll.

Annons

Tänk att kragar gjorda för att hålla ordning på träpallar inom transportindustrin har letat sig hem till våra trädgårdar. Att odla i pallkrage är ett utmärkt sätt att skapa en liten snabb- trädgård där det är lätt att ha kontroll över jord och växter.

Det mesta kan odlas i pallkrage men här ska vi sikta in oss på något enkelt, roligt och som ger ett fantastiskt resultat, nämligen bladväxter. Det kommer nya sorter varje säsong av nyttiga små blad som plockas kontinuerligt under hela sommaren. Så i omgångar med ett par veckors mellanrum ända fram i augusti så har du egen sallad i skålen en bit in på hösten.

Pallkragar finns idag att köpa nya i byggvaruhandeln och i garden centers men vissa bygg- och emballagefirmor säljer begagnade. Träet i pallkragarna är obehandlat, vilket är bra för odlingen men gör att kragarna inte håller i evigheter. Om du linoljar insidan håller de några år längre. Placera dina pallkragar på en solig plats och gärna i anslutning till hus, förstutrapp eller altan. Då har du nära till det goda och får ett härligt blickfång.

Täck botten på pallkragen med markväv, låt den gå upp en bit på insidan av kragen och häfta fast. En pallkrage rymmer ungefär 200 liter jord. Gör en härlig blandning jord bestående av hälften planteringsjord, hälften naturgödsel, dvs komposterad stallgödsel eller kogödsel.

I pallkragen blir det varmare än vad det är i marken runtomkring, vilket gör att sådden kan dras igång tidigare än i ett grönsaksland. Läs anvisning på fröpåsarna för varje sort, men våga starta lite tidigare i pallkragen. Jämna till jordytan, dra fåror med handen och så superenkelt. Bestäm själv om du vill så i rader eller en cirkel, zick-zack eller bredså över hela lådan. Hur djupt fröet ska sås står på påsen för respektive sort. Det krävs ingen hård gallring av bladgrönt eftersom de ska skördas efterhand som de kommer upp. Gallra så att de inte trängs men ändå rör vid varandra. Då får du god skörd och vackra lådor.

Bladväxter kräver inte massor med näring men de vill ha jämn tillgång på den. Näringen som du tillfört lådan i starten räcker till den första skörden. Därefter är det bra att stödgödsla antingen med flytande näring som tillförs när du vattnar eller genom att lägga på ett lager gräsklipp då och då.

Skörda genom att skära av den mängd blad du behöver för tillfället några centimeter ovanför marken eller klipp av så många blad du vill ha. Det växer snart ut nya skott för ytterligare en skörd på samma planta.

När säsongen är slut är det suveränt att täcka bädden med löv, halm eller annat växtavfall. Nästa säsong förbättras jorden genom att man tillför lite ny jord och myllar ner nya påsar gödsel.

Välj själv hur mycket arbete du vill lägga ner runt dina pallkragar. Om du väljer att anlägga gräs så tänk på att göra gångarna så breda att gräsklipparen kommer åt. Du kan också lägga exempelvis marktegel, grus, flis, kullersten eller trätrall för att skapa den stil du själv vill ha.

Jag har berättat hur du odlar i pallkragar en och en. Men tänk på att pallkragar går att stapla, vilket är utmärkt för dig som har problem med ryggen eller är rörelsehindrad. Du kan själv välja passande höjd på din odling och slippa stå böjd eller kämpa med att nå ner.

Redo för sådd.
Så i omgångar med ett par veckors mellanrum ända fram i augusti så har du egen sallad i skålen en bit in på hösten.
Testa att odla asiatiska bladgrönsaker i år.
Bladväxter kräver inte massor med näring men de vill ha jämn tillgång på den. Näringen som du tillfört lådan i starten räcker till den första skörden.

Mer läsning

Annons