Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Odla din egen vitlök – skörda redan nästa år

Det går utmärkt att plantera vitlök nu. Det är rasande enkelt och så roligt att skörda.

Annons

Köp utsädeslök i handelsträdgården, på gardencenter eller i plantskolan. Om du planterar en lök direkt från livsmedelsbutiken följer två nackdelar: dels kan de vitlökarna bära på virus eller annan smitta som riskerar att hamna i din jord, dels blir resultatet inte alls så bra.

Tryck ner varje vitlöksklyfta cirka 5 cm i marken och ha mellan 10 och 15 cm mellan varje klyfta. Klart!

Blir du otålig kan den första färska löken skördas redan i början av nästa sommar, men då är den liten och har inte börjat bilda klyftor ännu. Men den smakar milt och härligt!

Annars är det först nästa höst som löken är klar. Ta upp och torka, gör vackra flätor, ät och var glad.

Använd så klart klyftor från dina egna lökar för att sätta nya nästa år. Vitlök måste inte planteras på en organiserad plats utan kan stoppas ner lite varstans, bara det inte är för fuktigt. Växer löken inne bland andra växter kan den dessutom hjälpa till att hålla borta ohyra.

Du kan även odla vitlök inomhus i ett ljust fönster året runt, dock inte för att skörda lökar utan för att ta vara på den goda gröna blasten.

Tryck ner vitlöksklyftor i en kruka med blomjord, här går det bra att använda vitlök från matbutiken. Vattna och se fram emot att blasten kommer upp. Sedan skördar du på samma sätt som gräslök och får en frisk och mild vitlökssmak till matlagning och sallader. Efter ett tag blir plantan ful och tråkig och då är det bara att sätta igång en ny odling.

Sätt en klyfta. Antingen planterar du vitlök i kruka för mumsig kryddgrönska till matlagningen, eller så sätter du löken i trädgården och väntar på skärden nästa höst.Foto: Anders Wiklund/SCANPIX

Mer läsning

Annons