Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ordna ljusfest i höstmörkret

Gör hösten till din vän och måla mörkret i trädgård och på uteplats med energigivande ljuskällor. Inspireras av Bäsna visningsträdgårds ljuskvällar.

Annons

Strax utanför Borlänge, två timmar bilfärd från Västerås, avslutas trädgårdssäsongen med eld, ljus och sång.

Under tre höstkvällar tänds 2 000 marschaller, värmeljus och eldar i handelsträdgården. VLT var på plats under premiärkvällen för att se vilka tips vi kunde bärga från Dalarnas välbevarade hemlighet kunde bidra med.

I septemberskymningen slog vi följe med 450 andra besökare som med fårskinnsfällar, dunjackor och campingstolar tog plats bland gulnande björkar, ännu prunkande fuchsior, clematis som ger sitt sista för året och yviga prydnadsgräs.

– Det är väldigt speciellt och trolskt – och inspirerande, tyckte Elisabeth Hahne, Borlängebo som med maken Johan Hahne (förövrigt tidigare bandyspelare i Västanfors) slog sig ner i visningsträdgårdens övre del, intill de platser som senare intogs av Falu Kammarkör och solisten Gunilla Gartzy.

– Det är en hyllning till trädgårdsåret som varit, med dofter och sprak, berättade arrangören Kjellåke Östlund, innan programmet tog sin början.

Han driver Bäsna handels- och visningsträdgård på 11 000 kvadratmeter och har i åtta år utvecklat ljuskvällarna.

– Det började med att några praktikanter sjöng och spelade på personalens säsongsfest, så fick jag idén.

Numera är det ett pampigt evenemang med olika tema varje år. Förutom av eldarnas rök och alla levande ljus förstärks stämningen av rökmaskiner, bengaliska eldar och laserljus. Några veckor innan ljuskvällarna sätter i gång rensas allt onödigt vildvuxet bort, själva temat och musikprogrammet tar form redan i början av året. Kjellåke är mån om balansen, det får inte bli tivolikänsla, stämningen ska bottna i tradition och natur.

Klockan åtta på kvällen var det beckmörkt i sluttningen, publiken hälsades välkommen på klingande dalmål, sedan blev det tyst. Så steg plötsligt en kulande kvinnoröst ur skogens mörker ned över den glimrande slänten och de knäpptysta besökarna. Från dalen kommer sedan svar från en annan kulande kvinna (kulning är ett traditionellt sångsätt i höga toner som förr användes för att kalla på korna).

Nog lyckades Bäsna skapa en känsla av långt liv i höstmörkret som vi vill ta med oss hem till de egna täpporna. Men stämningen varar bara i 45 minuter, så långt är programmet. För sedan passerar ett tåg på den intilliggande järnvägen och verkligheten gör sig påmind.

Mer läsning

Annons