Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ortiz väljer second hand i första hand

När loppis och auktionsfynd i 1950- och 1960-talsstil möter makarna Ortiz sutterängvilla på Jakobsberg blir resultatet ett färgstarkt, lekfullt och spännande hem.

Annons
Kreativt hem. Marie Brock Ortiz och Carlos Ortiz har inrett sitt hem nästan uteslutande med möbler fyndade på loppis och auktion. Det enda nyinköpta i vardagsrummet är den vinröda skinnsoffan. Resten är auktion eller loppis. Maries bästa vän sedan barnsben, konstnären Lena Hultman, har målat och designat mycket av konsten i makarnas hem.

Marie Brock Ortiz och Carlos Ortiz flyttade in i huset på Pettersbergsgatan för knappt ett år sedan. Paret bodde tidigare i en bostadsrätt i centrum, men åkte ibland runt och tittade på hus, mest på skoj.

– När vi såg huset förra året så tänkte vi bara – här vill vi bo! säger Carlos.

Huset är byggt 1962, och nästan alla originaldetaljer finns kvar. Passande, eftersom Marie och Carlos är speciellt förtjusta i design från 1950- och 1960-talet. Särskilt Marie har ett stort intresse för inredning, pyssel och secondhand.

– 90 procent av vårt hus är antingen loppis eller auktion, berättar hon medan de visar oss runt.

– Det där är loppis. Auktion, auktion, loppis, säger hon och pekar.

Orientaliska mattor blandas med möbler ¿i klassisk 1950- och 1960-talsdesign, teak, pastellfärger, och mängder av roliga inredningsdetaljer. Mycket har Marie pysslat och gjort om.

– Det är inte det vanliga vita som många har, konstaterar hon.

Köket är nyrenoverat i 1960-talsstil, med kakel i en pigg grön nyans. Det turkosblå badrummet, som är Maries favoritrum, är helt i original från 1962.

Intresset för loppis har hängt med sedan barnsben. Sitt första auktionsfynd gjorde Marie redan som tioåring, en gammal trampsymaskin som hennes pappa motvilligt fick komma och hämta.

– Nu är det ju väldigt poppis, men jag har alltid åkt runt på loppisar och tyckt det varit så roligt. Det bästa är när man gör de här fynden och man är så lycklig att man är hög när man går därifrån!

Parets bästa fynd är en buffé i teak som står i matsalen. Den kostade 200 kronor på Myrorna, men kan kosta 4 000 kronor i Stockholm, berättar Marie.

Carlos lämnar det mesta av pysslandet till Marie, och ägnar sig i stället åt matlagning och trädgårdsarbete. Trädgårdsmästaren Per Bürger anlitades av den tidigare ägaren, och har designat trädgården. Här spenderar makarna mycket tid.

– Det var tydligen bara skog här förut, säger Carlos och blickar ut över grönskan. I en damm simmar fyra tama fiskar, och en liten fontän sprider ett behagligt sorl över trädgården.

Det här är första gången Marie och Carlos bor i hus, första gången de har en trädgård att sköta.

– Det var bara att börja från början och försöka lista ut hur man gör. När man flyttar in och det ser ut så här, så har man ett ansvar att förvalta det, säger Carlos.

När vi strosar genom huset och trädgården får jag känslan av att det bebos av en konstnär, författare eller designer. Atmosfären andas kreativitet. Men både Marie och Carlos har ”vanliga jobb”. Marie har tidigare drivit eget företag och arbetar numera som konsult på Adecco. Carlos är säljare på Vafab Miljö.

– Det kreativa gör vi på fritiden, säger Marie leende.

Att inreda med begagnade möbler kräver viss fingertoppskänsla. Lite för mycket från en och samma stil eller årtal och det kan kännas mossigt, omodernt. Hemma hos Carlos och Marie känns inredningen däremot som en smakfull helhet, även om vissa detaljer sticker ut och drar blickarna till sig. I soffan ligger en kudde som Marie sytt om av en broderad tavla.

– Hade man hängt upp den här som en tavla, börjar Carlos,

– Då hade det varit töntigt, fyller Marie i.

– Men gör man det till en kudde ... skrattar Carlos.

Så hur vet ni vad som funkar?

– Det ligger ju i betraktarens ögon, och det finns ju trender i allt. Men ibland har man ju gjort jättemisstag och då får det åka tillbaka till Myrorna, säger Marie.

Ljus. Stora fönster i matsalen ger ett generöst ljusinsläpp.
Rum för pyssel. I källaren har Marie sitt krypin. 60-talsskåpen satt ursprungligen i köket, men flyttades hit vid en renovering. Till vänster skymtar ett dockskåp som Marie renoverat, hittat på mormors vind.
Hallen. Byrån kommer från Maries pappa, och den lilla kappan hade hon som barn. Den gamla kofferten har Marie målat om.
Mysigt. Maltesern Harry tillsammans med en kudde som Marie sytt om av en broderitavla.
Original. Badrummet är helt i original från 1962, och är Maries favoritrum.
Under pilträdet. Carlos Ortiz ansvarar för trädgårdsarbete och matlagningen hemma.
Loppisfantast. Marie Brock Ortiz har alltid älskat att handla på loppis och auktion.
Damm. Trädgården är designad av trädgårdsmästaren Per Bürger.

Fakta: Marie och Carlos

Marie Brock Ortiz

Ålder: 44

Gör: Säljare på Vafab Miljö.

Intressen: IT, TV-spel, matlagning och trädgård.

Familj: Marie, bror och mamma i Västerås.

Carlos Ortiz

Ålder: 55

Gör: Konsult på Adecco.

Intressen: Inredning, pyssel, åka på loppis och auktion. Spelar dragspel i en grupp.

Familj: Carlos, två egna barn, två barnbarn.

Mer läsning

Annons