Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På spaning efter den äkta konsten

I centrala Västerås innehåller privata lägenheter nutidskonst för miljoner. På Stockholms auktionsverks värderingsrunda förra veckan hittade experterna flera äkta Chagall och Miró.

Annons
Modern formgivning. ”Jätteläckert fat av Kaipanen för 12 000–15 000 kronor. Finns med och utan kulor. Här är de inte lösa.”

Många hörde av sig för att få konst och samlingar sålda på auktion när Stockholms Auktionsverk annonserade. I tre dagar dammsög experter efter nutidskonst i Västerås med omnejd och hittade föremål för 600 000 kronor. Efter ytterligare ett par värderingar var man uppe i konst för en miljon kronor.

– Vi brukar göra tre större insamlingsrundor i Mälardalen och Värmland varje år. Förra gången vi var här fick vi tag på konst för 2 miljoner, säger experten Bo Tellström.

– Västerås är en stor industristad och här finns en hel del förmögna hem. Äldre som ska flytta till mindre boenden vill gärna sälja av. Ett och annat dödsbo dyker också upp. I morgon hämtar vi ett par hem, och sedan ett par till.

Det är främst nutidskonst, samlingar, vapen, mynt, stilmöbler och takkronor man säljer.

– Vi fick över 40 förfrågningar från Västerås nu. Spännande. Samlare finns överallt, och vi vet aldrig vilka roliga föremål vi ska stöta på.

Förra fredagen värderade de sju lägenheter i centrala Västerås, varav en tillkommit av en slump.

– Vi fick nys om en fantastisk lägenhet fullproppad med fin konst genom en granne som berättade att hennes väninna också har fin konst hon vill bli av med. Vi ska till henne nu, säger Tellström.

Efter diverse övertalanden får VLT närvara vid själva värderingen och se experterna falla i trans över fin grafik av Miró och Chagall. Kvinnans Lars Lerin-akvareller och en Georg Jensen-silverskål för 40 000 väcker också deras entusiasm.

– Mirón från 60-talet, som familjen köpt av ett Stockholmsgalleri har rätt sorts blyertssignatur och bör kunna inbringa 25 000 kronor, säger experten Mats Bergstrand.

– Chagallsviten på tre är underbar! Den säljs med all säkerhet utomlands för 40 000 kronor minst.

Västeråskvinnan vill även sälja annan konst som barn och barnbarn inte vill ha.

– Titta, det blir en vit vägg här! utropar hon när två Lars Lerin-akvareller avlägsnats.

Efter noggrann undersökning tar Stockholms auktionsverk även en Lisa Larsson-samling.

– Den här Beatafiguren ser man inte så ofta. Den kan ge 4 000 kronor. Kalle här är också ovanlig. 20 000 kan det nog bli för den här Lisa Larsson-samlingen.

Men ägarinnans Lardos-keramik vill experterna inte ha.

– Det samlade folk på förr, svårsålt i dag.

När värdering gjorts skrivs kontrakt. Nu återstår att sälja konsten på auktion i Stockholm.

Expertögon . Experterna Bo Tellström och Mats Bergstrand kontrollerar att det handlar om en äkta Miró.
Samling. I Lisa Larsson-samlingen finns en ovanlig Beata och en  Kalle-figur som man inte ser så ofta.
Lisa Larsson-figurer säljer bra.

Hur skiljer man på äkta och falsk konst?

Under 2000-talet har konstnärer som Salvador Dalí, Pablo Picasso, Klee och Matisse favoriserats varför deras verk ofta förfalskats. Förfalskningarna säljs oftast till konstgallerier och auktionshus.

Stockholms auktionsverk anlitar olika experter samt skickar regelbundet föremål för analys till franska experter. Olika tekniska metoder används för att se om ett verk är äkta.

Kuriosa: Sveriges mest förfalskade konstnär är Bengt Lindström.

Mer läsning

Annons