Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plantera vitlök – hur enkelt som helst!

Från mitten av augusti är tiden mogen att plantera nästa års skörd av vitlök. Det är så rasande enkelt och så roligt att skörda.

Annons
Vitlök är både enkelt och roligt att odla.

Köp utsädeslök i handelsträdgården, på gardencenter eller i plantskolan. Om du planterar en lök direkt från livsmedelsbutiken följer två nackdelar: dels kan de vitlökarna bära på virus eller annan smitta som riskerar att hamna i din jord, dels blir resultatet inte alls så bra.

Gör så här: Tryck ner varje vitlöksklyfta ca 5 cm i marken och ha mellan 10 och 15 cm mellan varje klyfta. Klart! Blir du otålig kan den första färska löken skördas redan i början av sommaren, men då är den liten och har inte börjat bilda klyftor ännu. Men den smakar milt och härligt! Annars är det först till hösten som löken är klar. Ta upp och torka, gör vackra flätor, ät och var glad. Och använd så klart klyftor från dina egna lökar för att sätta nya! Vitlök måste inte planteras på en organiserad plats utan kan stoppas ner lite varstans, bara det inte är för fuktigt. Växer löken inne bland andra växter kan den dessutom hjälpa till att hålla borta ohyra.

Mer läsning

Annons