Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plocka ihop och flytta ut

Det är dags att flytta ut vardagsrummet och för den som behöver förnya sina utomhusmöbler finns det ett rikligt utbud att botanisera bland. Trädgårdsdesignern Anna Lundberg har råden som förenklar valen.

Annons
Anna Lundberg, trädgårds­designer.

I takt med att trädgårdsintresset ökat har också utbudet av trädgårdsmöbler svämmat över. Det finns inredningsprylar för alla tänkbara trädgårdsaktiviteter.

– I dag finns det möbler i en mängd material och färger som passar för olika tillfällen. Den som är trädgårdsägare har goda möjligheter att skapa flera sittplatser på tomten, säger Anna Lundberg, trädgårdsdesigner på Blackbird Garden.

En plats i skuggan där man inreder med matbord och stolar vill de flesta ha. Men solälskare behöver även en plats för solstolar eller liggmöbler som inbjuder till sköna stunder i solen.

– Jag tycker att det är härligt om möblerna får ha färg i trädgården. Det kan kännas lite rörigt med all grönska. Om man väljer en färgstark sittgrupp blir helhetsupplevelsen mer balanserad.

Annars är komfort och användningsområde de viktigaste aspekterna att ta hänsyn till när man väljer inredningspjäser till trädgård och terrass. Vid poolkanten är en kombinationsmöbel att föredra. Den ska fungera för tillbakalutad vila, men kunna ändras till ett mer upprätt läge när man vill avnjuta en måltid. Den som älskar att laga mat utomhus kan anpassa möblerna efter det.

– Ibland planerar jag in fasta objekt i trädgården som man kan använda som sittplats. Det kan handla om en mur som man gör extra bred. Om man placerar dynor ovanpå kan det bli en form av sittmöbel eller till och med en plats för liggande vila, säger Anna Lundberg.

Materialet är en annan viktig aspekt att tänka på. Om man inte har ett jättestort förvaringsutrymme bör man välja sådant som tål att stå utomhus året runt. Stapelbara stolar underlättar också vinterförvaringen.

– Stålmöblerna som man ser mycket av just nu tycker jag om att använda i mina projekt. Ofta är de stapelbara och är de av bra kvalitet tål de att stå utomhus året runt.

Nu kommer årstiden när vi vill flytta ut i våra trädgårdar. Med rätt möbler får man större användning för sin tomt.
Den lilla trädgårdsmöbeln i turkos metall passar lika bra på balkongen som terrassen eller i trädgården. Pris 499 kronor på Rusta.
Hopfällbara möbler är enkla att förvara. Den färgglada solstolen kommer från Åhléns och kostar 199 kronor.
Tunn och lätt är stolen i lackad metall från Skargaarden. Den kostar 2 600 kronor på Länna Möbler.
Ett rejält bord kan behövas till den stora familjen. Det kommer från Sika Design och finns bland annat på Dennys Home för från 15 995 kronor.
De flesta rottingfåtöljer bör placeras under tak eller inomhus om man vill att de ska bevaras länge. Den här kommer från Granit och kostar 1 299 kronor.
Randigt parasoll som skyddar mot solen. Det här kommer från Ikea och kostar 79 kronor.
Sitt mjukt. Dynor i olika färger och modeller är användbara i trädgården. Den här kommer från H&M Home och kostar 79,50 kronor.
Färgglad lykta lyser upp i sommarnatten. Den här kommer från Indiska och kostar 199 kronor.
Har du två rejäla träd på rätt avstånd från varandra är en hängmatta en praktisk och trevlig ”möbel”. Den här rosa mattan kommer från Indiska och kostar 799 kronor.
Plastmatta för balkongen eller uteplatsen, vävd av återvunnen plast. Kostar 129 kronor på Lagerhaus.

Mer läsning

Annons