Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pyssla om gräsmattan och så med de små

Det är vackert omkring oss och vackrare ska det bli. Dofter, färger och former avlöser varandra när vårens blommor slår ut en efter en. "Det finns inget viktigare trädgårdsråd att ge nu är att ni ska ta er tid att se och njuta av hur naturen gör allt för att imponera på oss", säger Katarina Kihlberg, redaktionschef på Odla.nu.

Annons
Rensa maskrosor i tid.

Så grönsaker av alla de slag. Se till så att jorden är lucker när du sår, gärna genomvattnad och gödslad. Har du inget grönsaksland kan du så i en del av en rabatt eller i odlingslådor. Glöm inte att sätta pinnar som berättar vad du har sått var.

Var ute i god tid och sätt stöd till högväxande perenner som pioner och riddarsporrar. När de väl gått i blom kan en blåsig dag eller ett regn göra att underbart blir kort. Det finns snygga stöd att köpa eller gör egna av ris, pilepinnar eller bambukäppar.

Så och reparera gräs. Luckra jorden, se till så att den är ogräsfri, jordförbättra vid behov. Kratta ytan slät och fri från stenar och gamla rötter, fördela fröna jämnt över ytan och mylla ner försiktigt med exempelvis en kratta. Packa sedan lätt med baksidan av krattan. Det var en snabbkurs i att så gräs! Obs! Håll jorden jämnt och lätt fuktig tills fröna har grott ordentligt.

Rensa maskrosor i gräsmattan innan de bildar frön. Att gräva med en spade eller använda ett maskrosjärn är allra bäst. Gräv djupt, så att du får med hela pålroten.

Är du sugen på en näckros men har ingen damm? Det finns näckrosor som klarar så grunt vatten som 20 cm vilket gör att du kan ha dem i en träbalja. Vackert och roligt!

Odla med barn och barnbarn! Plantera en jättepumpa, så bönor och morötter i alla de färger eller köp färdiga majsplantor. Gör fina skyltar och plantera in lite blommor här och var som kan bli små sommarbuketter.

På balkongen

Frostnätterna kan fortfarande överraska. Håll utkik på vilka temperaturer som utlovas och ta in krukor med känsliga växter över natten om det ska gå ner till noll. Eller lägg fiberväv över.

Perenner är lika vackra på balkongen som i rabatten. Bra perenner för kruka är alunrot, kärleksört, revsuga, nävor, funkia, låga riddarsporrar och stjärnflocka. Plantera i rejäla krukor i näringsrik och vattenhållande men porös jord. Se till att dina krukor är dränerade. Gödsla gärna med hönsgödsel. Vill du göra det lättare för dig så köp jord som är anpassad för balkong- och krukodling som har gödning i sig som räcker i början. Men du måste ändå fylla på med gödning under sommaren antingen i flytande form eller med mer hönsgödsel.

Att odla kryddväxter: Det finns flera goda anledningar till att odla dina egna örter och kryddväxter. Odla för smakens, doftens och skönhetens skull, för att de är så livskraftiga och lättskötta och för att snabbt få en levande trädgård med bin och fjärilar. Det är lite sent att börja förodla inomhus nu men flera sorter går att så direkt på friland, exempelvis dill, koriander, körvel och persilja. Andra kan du köpa som färdiga plantor. Kryddor är solälskare och trivs på en varm och skyddad plats i väldränerad jord. Plantera dem i en egen liten kryddgård eller tillsammans med rosor eller perenner som en del i rabatten. Eller odla dem i krukor precis vid köksingången eller grillen, där de ska användas. En bra grundkombination av kryddor för sommarens såser, sallader och grillmiddagar är citrontimjan, rosmarin, persilja, salvia och gräslök.

Äppelblomningen ligger framför oss.
Underbart körsbärsblom.

Mer läsning

Annons