Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rum som gjorda för lek och stoj

Det ska vara rum som tål att lekas i, med färg och form, gjorda för barn och inga visningsrum. Så sammanfattar Frida Magnusson filosofin bakom döttrarna Agnes, 5 år, och treåriga Klaras rum.

Annons
Hästar är bäst. På frågan om vad som är bäst med hennes rum svarar Klara Magnusson, 3 år: ”Hästen”, och menar en gosehäst i sängen. Hennes mamma Frida  Magnusson har även ökat gunghästens popularitet genom att skruva på hjul på medarna. ”Från att ha varit ointresserad av gunghästen, har Klara nu börjat rulla omkring på den överallt”, säger Frida. I bakgrunden sitter storasyster Agnes, 5 år. Foto: Margareta Andersson

– Mamma, skulle man kunna måla något i porten i Klaras rum? Kanske blommor eller något? undrar Agnes 5 år och tittar på den målade slottsporten på lillasysters vägg.

– Vi får leta tillsammans på datorn och rita på väggen innan vi börjar måla, svarar Frida.

Frida och barnen bygger och målar. Inspiration får de från internet, tidningar och tv, men utförandet är deras eget.

– Vi gör en del saker själva, mycket för att det ska vara tåligt, säger Frida Magnusson.

Slottssiluetter reser sig över väggarna, vackra fjärilar virvlar, löv i pärlband dinglar från taken och ett blomsterregn sprider ut sig på ännu en vägg.

Klaras och Agnes rum är relativt små, omkring 10 kvadratmeter, olika fördelade, och ska rymma både lek, vila och förvaring.

– Den lilla vill ha som den stora. Eftersom rummens väggar är målade är det lätt att göra förändring, säger Frida Magnusson om hur inredningen vuxit fram i döttrarnas rum.

Två praktfulla Barbiehus fångar uppmärksamheten i tjejernas rum.

– Jag såg bokhyllor från holländska Kast van een huis, som kostade omkring 10 000 kronor i en nätbutik och fick idén att göra dockhusen. De kostade omkring 500 att bygga.

Klaras blev klart i i julas och storasyster Agnes var med och bestämde färgerna och andra detaljer.

– Det är roligt att kunna ge dem något som är eget, säger Frida eftertänksamt.

I rummen finns också annorlunda nattlampor – två träd av boarddskivor fästa på väggen med distanser och LED-ljusslingor bakom ger ett svagt tryggt ljus i nattmörkret.

Familjen bor på en gård på landet och Frida berättar om glädjen hon känner över att kunna arbeta i en egen verkstad på kvällar.

– Det är lite terapi att kunna gå ut på kvällen och bygga. Jag tycker om nya uppfinningar, nya lösningar och att återanvända saker jag hittar på gården. ”Lull-lullet” är jag inte lika bra på, säger hon.

Båda tjejerna har gott om förvaring med var sina rymliga bokhyllor. Hyllorna ger ett ordnat intryck och sväljer mycket. Där samlas leksaker, mjukdjur, dockor och block i plastbackar som Frida skrivit och ritat på med märkpenna. De prydliga bokstäverna har hon format med hjälp av en mall.

Det finns också böcker i hyllorna.

– Vi är bokmalar, jag och min man, och det finns gott om böcker även för barnen. Dessutom finns det saker som barnen kan hitta på saker med själva – som klossar och papper och pennor, säger Frida.

Material till sina projekt hittar Frida exempelvis i secondhandbutiker – pärlhalsband till takdekorationerna kan kosta en tjugolapp.

Hon tipsar om att köpa färgprover, också för omkring tjugolappen, i målaraffärer. Har man tur kan man få dem gratis säger Frida glatt och avslöjar att hon samlat på sig ett litet lager, faktiskt en hel back, i verkstaden.

– Med färgprover, maskeringstejp och lite tålamod kan man göra hur mycket som helst.

Vackert och vänligt. I systrarna Klara och Agnes Magnussons rum finns vackra fjärilar och blommor klistrade och målade på väggarna, och löv och blomster i pärlband från taket, samtidigt som rummen tål att lekas i.
Agnes med sitt gröna dockhus som mamma Frida snickrat. Idén fick hon från ett holländskt företag som gjorde bokhyllor och garderober i form av typiska holländska gavelhus.
”Varför?”. Agnes valde lila till Klaras dockskåp, men har lite svårt att förklara varför det blev just den färgen.
Hästar är bäst. På frågan om vad som är bäst med hennes rum svarar Klara Magnusson, 3 år: ”Hästen”, och menar en gosehäst i sängen. Hennes mamma Frida  Magnusson har även ökat gunghästens popularitet genom att skruva på hjul på medarna. ”Från att ha varit ointresserad av gunghästen, har Klara nu börjat rulla omkring på den överallt”, säger Frida. I bakgrunden sitter storasyster Agnes, 5 år. Foto: Margareta Andersson
Växtlighet. På barnens väggar finns målade träd för längdmätning. Idén fick Frida från en klisterdekor i ett inredningsmagasin.
Ett rum för en tuff prinsessa. ”När Agnes kom var hon ju vår lilla prinsessa och så fick jag idén till att måla en slottssiluett på väggen”, berättar Frida, som hunnit måla om siluetten i ny färg sedan dess.
Med fantasi. En prinsessa tittar ut genom slottsfönstret, pärlor fyndade på loppis är limmade direkt på väggen, liksom fjärilen.
Byts efter säsong. ”Vi väljer motiv och färger tillsammans, gör tavlorna i bildbehandlingsprogram och byter efter säsong”, säger Frida.
Släpp loss. Prinsessan på väggen har pärlor i kronan och runt halsen, limmade på väggen för 3D-effekt.
På dörren till Klaras rum står det Klara, och på Agnes dörr står det förstås Agnes i lika fina bokstäver.
Ordning och reda.

Mer läsning

Annons