Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Rummet är bara lust för mig”

I 15 år sparade Gunilla Bäcklund till sitt uterum. Nu ser hon aprikos- och persikoträden blomma på bar kvist i februari.

Annons

I somras besökte Bostad Gunilla Bäcklunds trädgård. Hon berättade då om den ljuvliga aprikosblomningen på bar kvist i februari inne i uterummet och bjöd oss att återkomma under vårvintern.

Och makalöst vacker är vad blomningen är. Vid vårt besök härom veckan låg snön kvar utanför, en slående kontrast till den sky av små rosa blommor som fyller uterummet. Tacket knäpper av solens värmande strålar och Gunilla serverar kaffe och bullar.

Till detta kommer bergklematisens söta doft, från sköra vita blommor strax under taket, som är förföriskt overklig så här års.

Medelhavsklimat är riktmärket för Gunillas uterumsstrategi. Växter som persika och aprikos, oleander och olivträd. Ursprungligen asiatiska växter som kamelior, bergklematis och väderkvarnspalm trivs också.

– Jag försöker sköta det som en vanlig trädgård, säger Gunilla Bäcklund och tillägger:

– Men jag är ingen pedant, löven får falla av träden och multna på hösten, jag krattar inte.

Hon gödslar med påfågelgödsel från sitt höns- och påfågelhus. Vattnet från brunnen är för kalkrikt, så Gunilla samlar regnvatten och leder in det från en högt placerad tunna. Vattnet i dammen, där vackert guldglänsande fiskar simmar, leds in från stupröret på utsidan.

Med en luftvärmepump för fritidshus håller Gunilla Bäcklund värmen över nollan under vintern, idealet är sju åtta grader.

– Det som är så häftigt, är att det blommar här inne i en hel månad, eller till och med mer, eftersom det är så svalt.

Gunilla Bäcklund sparade i 15 år till sitt drömuterum. 2007 började bygget och 2008 planterade hon sina första träd inne. Ungefär 300 000 kostade det att bygga. Rummet är nio gånger fem meter. Enkelt sagt är det byggt av bland annat limträbalkar och isolerande mineritskivor (tål fukt). Taket är av tålig kanalplast med UV-värde som släpper in ljuset och som varken släpper ut eller in för mycket värme. Ljuset faller genom specialbeställda spröjsade fönster med dubbelglas med isolerande gas emellan.

Gunilla och bortgångne maken Dick byggde och grävde det mesta själva, men tog in hjälp ibland, bland annat med golvet, som består av skifferplattor. Jordbäddarna är 80 centimeter djupa. Under finns dränerande singel i lager. Murarna runt rabatterna är grundligt lagda med tre lager under markytan.

– Har man funderat i 15 år, blir det ordentligt gjort. Vi har byggt det tåligt, det klarar både barn och djur som leker. Egentligen är det en utomhusmiljö i ett rum, säger Gunilla, som under sin research inför bygget kunde konstatera att det mesta som finns att läsa på området utgår från växthus, vilket inte riktigt var vad hon ville ha.

Hon ville ju ha en trädgård inne, men inte i ett drivhus, utan mer som i en bubbla av Medelhavsklimat mitt ute på den västmanländska landsbygden.

Njuter av blomsterprakt och vårsol. ”Det är bara lust för mig, det här rummet. Det är väldigt lättskött, exempelvis blir det inget ogräs, det kommer inte in några frön”, berättar Gunilla Bäcklund, som kan sitta i T-shirt i uterummet från tidiga februari. Hon sprudlar av vårenergi och glädje när hon visar sitt uterum och den tidiga blomningen i träden där. ”Det är så kul att det blommar så vackert”, säger Gunilla som sparade i 15 år för att kunna bygga det. Foto: Anders Forngren
Ger frukt. ”Drömmen är att en liten humla ska flytta in. Nu få man vara lite humla själv med pensel”, berättar Gunilla Bäcklund om pollineringen av rummets fruktträd. Persikoträdet Frost närmast i bild är dock i viss mån självpollinerande.
Praktfulla. Kameliorna är hållbara vackert blommande växter. I rabatten har de sällskap av Gunillas 19 år gamla azalea.
Rejäl. Som en stor snödroppe ser sommarsnöklockan ut. Den kan bli upp till 50 centimeter hög.
En förlängning. Uterummet är ihopbyggt med huset från 1940-talet och anpassat till dess stil.
Väldoftande. Redan i januari slår bergsklematisen ut.

Mer läsning

Annons