Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så behåller du friden i tvättstugan

Sedan 1940-talet har västeråsare haft gemensam tvättstuga. Men allt är inte frid och fröjd bland tvättmedel och tumlare – ofta blir folk rejält osams. Bostad ger tipsen för sämja i tvättstugan.

Annons
Trivsel i stället för tjafs. Hyresgästen Gittan Samuelsson gillar tvättstugan i hennes kvarter, ”Det fungerar mycket bättre än på andra ställen där jag bott”, säger hon. ”Efter att vi fräschat upp har det blivit mindre klagomål”, säger Kristoffer Holgersson, Mimers kvartersvärd.

En gemensam tvättstuga på Vallby har fått ett nytt liv. Klagomål på klotter, städning och snodda tider har minskat sedan bostadsbolaget Mimer gav lokalerna ett lyft.

– Jag tyckte det var så fantastiskt när vi flyttade hit, och det har hållit sig fräscht, säger Gittan Samuelsson som bor i området sedan november 2012 och som nyttjar tvättstugan regelbundet.

– Vi har fräschat till, gjort om elen och satt upp tapet på en vägg. Tapeten satte vi upp lite för att visa att vi har plusval som hyresgästerna kan göra. Det blir både fräscht och informativt, säger Kristoffer Holgersson, kvartersvärd.

Väggarna är klädda med vitmålade enkla plankor och en vägg överraskar alltså med en braskande tapet i mönster av Hanna Werning. När det blev fint, verkade folk vilja hålla det fint.

Hans erfarenhet är att klagomål i tvättstugorna oftast hänger ihop med att hyresgästerna själva ska stå för löpande städning. Folk har olika uppfattning om vad städningen innebär.

Dessutom klagar många på att maskinerna inte fungerar.

– Problemet är att många inte anmäler när det är trasigt, då blir det svårt att laga.

I många Mimerlägenheter kan man som hyresgäst göra ett tillval och få tvättmaskin och tumlare installerade mot en kostnad. Det är också ett sätt att minska konflikter i tvättstugorna.

Hem och hyra, hyresgästföreningens medlemstidning, har flera gånger frågat medlemmar i föreningen om osämja i tvättstugorna i landet.

I undersökningen 2012 svarade var femte person att de någon gång blivit osams med en granne i tvättstugan.

80 procent av alla konflikter handlar om tvättider och torktider, enligt Hem och hyras enkät. Bokningssystemet och ludd i torktumlaren leder också ofta till träta.

Även Sveriges Bostadsrättscentrum har frågat svenskar om konflikter i bostadsrättsföreningar. Fler än var tionde person svarade att de blivit irriterade på grannar efter att ha fått sin tvättid stulen.

Eftersom tvättstugan på Vallby är fristående har Mimer testat att låta folk tvätta senare på kvällarna och därmed ökat antalet tvättider. Dessutom har man ett elektroniskt bokningssystem.

Bästa tipsen för att hålla sämjan är egentligen enkla. Både Hem och Hyra och Sveriges Bostadsrätts- centrum tipsar om följande strategier för fred i tvättstugan:

1. Var lugn och trevlig. Oftast räcker en vänlig tillsägelse för att problemet ska avhjälpas. Har någon tagit din tid, ta reda på hur det kommer sig innan du börjar skälla, kanske har du själv tagit fel på dag?

2. Prata först med den du uppfattar ställt till det. Hjälper inte det, vänd dig till värden eller till föreningen.

3. Är reglerna otydliga, prata med värden eller föreningen för att minimera kon- fliktrisken.

4. Skriv upp. Notera datum och tid om problem upp-repar sig.

5. Stöld av kläder. Polisanmäl och anmäl till försäkringsbolag och värd/förening.

Trivsel i stället för tjafs. Hyresgästen Gittan Samuelsson gillar tvättstugan i hennes kvarter, ”Det fungerar mycket bättre än på andra ställen där jag bott”, säger hon. ”Efter att vi fräschat upp har det blivit mindre klagomål”, säger Kristoffer Holgersson, Mimers kvartersvärd.
Nytta och nöje. ”Tapeten satte vi upp lite för att visa att vi har plusval som hyresgästerna kan göra. Det blir både fräscht och informativt”, säger kvartersvärd Kristoffer Holgersson.
Teknisk lösning. En elektronisk bokningstavla gör att färre missförstånd uppstår kring tvättider.
Lära mer? Nordiska museet i Stockholm har givit ut fyra böcker om folkhemmets olika rum. En av dessa handlar om tvättstugan och är skriven av Kristina Lund.

Mer läsning

Annons