Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så gymmar du hemma

Pilatesboll eller löpband, hantlar eller hopprep? Utbudet av träningsprodukter att använda hemma är stort. Vad ska man välja, hur ska man tänka?

Annons
Ett gummiband är ett enkelt och billigt träningsverktyg.

- Att ha kul när man tränar är det viktigaste, har det visat sig i våra undersökningar, säger Anna Iwarsson, sjukgymnast med lång erfarenhet och för närvarande generalsekreterare i Friskis Svettis.

Hon menar att man bör ta sig en ordentlig funderare innan man investerar i någon dyr träningsmaskin.

- Jag känner alltför många som skaffat utrustning som sedan inte blivit använd, säger hon.

Hennes bästa tips är att ge sig utomhus, i naturen eller i närområdet på den tid som passar.

- Det är bara fantasin som sätter gränser. Man kan gå, jogga eller springa, ensam eller med kompisar. Få en stund med sina tankar eller social gemenskap.

Har man barn i familjen eller i vänkretsen är de utmärkta att träna med. Ett eller flera barn och en eller flera bollar – sedan är det bara att att använda fantasin.

Även inomhus är det tacksamt att ha med barnen.

- Jag brukar ha hinderbana med barnen i vardagsrummet, säger Anna Iwarsson.

Har du några förslag på bra träningsredskap för hemmet?

- Det beror på vad man vill uppnå. Vill man träna sin kondition är hopprep bra. Sätt på favoritmusiken och börja dansa! En del människor behöver något att hålla i och vill ha belasting. Då passar hantlar som finns i olika storlekar. Gummiband är också bra. Pilatesboll och matta ger möjlighet att utforska sig själv. För många inspirerar en tränings-dvd.

För dem som skaffat ett löpband eller en annan träningsmaskin och tröttnat föreslår Anna Iwarsson att man gör som goda vänner till henne: de bytte apparater.

Mer läsning

Annons