Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så här ska du bo - 2026

Solceller på uteplatsen och egna odlingar hemmavid. Hos familjen Stenroth i framtidslägenheten på Vallby väcks tankar kring vardagen om 15 år.

Annons
Vilda Stenroth, dotter i den fiktiva framtidsfamiljen på Vallby, i framtidsköket där kyl och frysar är mindre för att spara energi och slänga mindre mat.

Lägenheten på Vallby är ett slags experimentverkstad för hur familjelivet och boendet kan komma att fungera i framtiden. Några absoluta sanningar levereras inte. Tanken är att lägenheten ska väcka funderingar om hur vi bor, exempelvis kring hur vi förbrukar energi, återvinner, äter och fördelar vår tid.

Fyrarummaren har har under resans gång fått en ny planlösning. Det gamla köket är nu ett sovrum för Vilda och Solstråle. Den gamla planlösningens vardagsrum och ena sovrum har blivit ett långt öppet rum som rymmer kök, matplats, vardagsrum och arbetsyta.

Möbler i återvunna material finns redan nu, liksom vissa tekniska lösningar. Några galet spejsiga rymdgrejer hittar du inte i lägenheten. Det visionära består snarare i hur ytorna fördelas jämfört med i dag, att tekniken som i dag är exklusiv finns i en hyresrätt, att familjens varierande storlek ställer krav på bostaden och liknande aspekter.

Vilket kanske är rimligt, 2026 är inte så långt bort trots allt.

Planlösningen i framtidslägenheten har förändrats under resans gång.
Gammalt och nytt. Ett modernt skafferi tar vara på kyla vid väggen. Stolarna kan vikas och hängas på väggen. Bordet är arvegods.
Självförsörjande. Familjen odlar mycket för hushållsbehov. Solcellspaneler på uteplatsen går till stolpen som laddar elbilen.
Köket om 15 år. För att spara på energi och för att slänga mindre mat är kyl och frysar mindre. Inköp levereras regelbundet till trapphusets mat- och brevlåda. Väggarna är klädda med skivor som döljer sladdar och teknik. Lampan sprider dagsljus som får kryddorna att trivas och rummets mitt att lysas upp.
Lekfullt. Den smyckeförvarande älgen är ljuddämpande, vilket passar bra när Solstråle uppträder på en scen, som även döljer en säng.
Närodlat. Paprika, majs, tomater, gurka och sojabönor trivs i växthuset, där morfar Stefans pelargoner också frodas.
Nytt tänk. Trädäcket har plats för att äta och för vila. På taket över uteplatsen finns solcellspanelerna.

Besök framtidsfamiljen

Mamma: Kajsa Stenroth–Stefansdotter, 40 år.

Pappa: Carl-Philip ”Calle” Stenroth, 45 år.

Barn: Vilda Stenroth, 17 år (dotter i Calles första äktenskap), Solstråle Stenroth, 10 år, Texas Stenroth, 8 år.

Morfar: Stefan Axelsson, 79 år.

Under lördag och söndag, klockan 10–15 guidar skådespelare besökare i lägenheten på Portlidervägen 7. Skådespelarna spelar den på­hittade familj som man anpassat Framtidslägenheten för.

Mer läsning

Annons