Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så övervintrar pelargonerna

För att pelargonerna ska börja frodas och blomma tidigt nästa säsong behöver de en viloperiod. Anna Gustafsson, som är aktiv inom Mälardalens pelargonvänner, har några tips hur man ”nattar” de omtyckta blommorna.

Annons
Pelargonvän. Anna Gustafsson med en del av sin stora samling pelagoner, som snart ska få vintervila. Foto: Per G Norén

Det är snart dags att ta in krukorna med pelargoner för att ge dem en lämplig miljö att övervintra i. Även de som stått på fönsterbänkarna inomhus kan behöva viss omsorg inför vintervilan.

– Är det ljust och varmt där de står går de aldrig till vila. Hur man ska ordna med viloperioden beror på vilka förutsättningar man har, om man har tillgång till källare, garage eller förråd eller endast har sin lägenhet att förvara dem i, säger Anna, som har flera hundra pelargoner som det snart är dags att ställa undan.

I anslutning till garaget har hon inrett ett rum där hon på hyllor ställer in en mängd av sina pelargoner när dygnstemperaturen sjunker. Temperaturen där inne håller sig kring tio plusgrader och tolv timmar om dygnet är en högtrycksnatriumlampa på 400 watt tänd och den alstrar även värme.

– Jag har även en frostvarnare som sätter i gång och värmer när gradantalet närmar sig sju, åtta plusgrader, säger Anna.

Ungefär var fjortonde dag går hon in och vänder hon på krukorna, plockar bort vissna blad, som om de får vara kvar kan ge upphov till sjukdomar på växten. Vattnar gör hon samtidigt, eventuellt.

– Det är bra att vattna runt om i ytterkant så att inte rothalsarna står i blöta. Om de är fuktiga så vattna inte. Det är väldigt sällan man ser pelargoner dö av torka under vintern, däremot av övervattning.

Birgitta Cavallini021-19 94 90

Om vintervila. ”Alla sätt är ju bra om de fungerar för dig”, säger Anna, men ger oss råd av sina egna erfarenheter .

Mer läsning

Annons